Afbeelding
Martine Speekenbrink

200 keer bezwaar tegen kap bos Huis ter Heide-West

27 juni 2022 om 19:45 Politiek

HUIS TER HEIDE Zes weken lang heeft het ontwerp bestemmingsplan Huis ter Heide-West ter inzage gelegen. Dat plan moet de bouw van 80 woningen mogelijk maken in een gebied tussen de sportvelden van SV Zeist en het Kerkepad. In die periode zijn tenminste 200 reacties van belanghebbenden ingediend, weet het Comité Stop De Boskap. De strekking van al die zienswijzen is hetzelfde, zegt het comité: het bos mag niet gekapt worden. 

Het plan maakt onderdeel uit van het programma Hart van de Heuvelrug, dat versnipperde natuurgebieden aan elkaar wil verbinden en waardoor op andere plaatsen woningbouw mogelijk wordt. Die bouw is ook nodig om de kosten voor de natuurgebieden te betalen. 80 woningen brengen voldoende op om aan de financiële verplichtingen van Hart van de Heuvelrug te voldoen.

OMWONENDEN BANG Omwonenden van het plangebied hebben het buurtcomité Stop de Boskap opgericht. Ze zijn bang dat het bos in de driehoek bij de Willem Versteeghstraat grotendeels gekapt gaat worden om te kunnen bouwen. Het comité weet dat er na het sluiten van de inzagetermijn van het ontwerp bestemmingsplan zienswijzen liggen van tenminste 194 inwoners uit omliggende wijken met allemaal dezelfde bezwaren. Laat bos buiten bouwplannen

,,Het bos is van groot belang’’, zeggen Martine Speekenbrink en Ellie Plat van het comité, ,,Denk aan biodiversiteit, waardevolle flora en fauna, geluiddemping en verkoelende werking in de steeds warmere zomers. Het kappen van het bos past niet bij de klimaatcrisis en de aanpassing aan klimaatverandering.’’ 

RECREATIE Ze wijzen er ook op dat het bos belangrijk is voor recreatie. ,,Dat geldt in de toekomst ook voor de toekomstige inwoners in Huis ter Heide-West en -Zuid. De gemeente lijkt daarnaast de cultuurhistorische waarde van het oude, rustieke Kerkepad langs het gebied niet te erkennen. Die waarde zal door de boskap sterk aangetast worden.’’ Het comité wil dat het hele bos buiten het plangebied blijft.

STRUCTUUR BLIJFT BEHOUDEN De gemeente zegt dat de waardevolle groene structuur behouden blijft en dat bewoners betrokken worden bij de keuze voor de toekomstige ontwikkelaar. De gemeente is eigenaar van de grond en kan dus eisen stellen. 

EIND VAN HET JAAR De gemeente denkt eind 2022 een bestemmingsplan klaar te hebben. Daar hoort ook een reactie op de ingediende zienswijzen bij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie