Locoburgemeester Walter van Dijk en de nieuwe Jongerenraadsleden v.l.n.r.: Mika Veldman, Asmae Taoufik, Sophie den Daas, Mathijs Schöttelndreier, Amber Coesmans en Jim Kloos.
Locoburgemeester Walter van Dijk en de nieuwe Jongerenraadsleden v.l.n.r.: Mika Veldman, Asmae Taoufik, Sophie den Daas, Mathijs Schöttelndreier, Amber Coesmans en Jim Kloos. Gemeente Zeist

Nieuwe gezichten in de jongerenraad

16 december 2022 om 11:19 Politiek

ZEIST Woensdag 14 december heeft een nieuwe generatie Jongerenraadsleden de belofte afgelegd. Met deze integriteitsverklaring geven zij aan dat ze bedachtzaam en verantwoordelijk omgaan met hun rol als vertegenwoordiger van de jongeren in Zeist. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Locoburgemeester Walter van Dijk: ,,De gemeente is ontzettend blij met de enthousiaste, nieuw geïnstalleerde Jongerenraadsleden; Amber, Mika, Mathijs, Asmae, Jim en Sophie. Wij wensen hen veel plezier en een leerzame tijd in de Zeister Jongerenraad. We kijken uit naar hun gevraagd en ongevraagd advies”.

PARTICIPATIEGROEP De Jongerenraad bestaat sinds 2016 in Zeist. De Jongerenraad is een participatiegroep, bestaande uit jongeren tussen de 15 en 20 jaar die wonen en/of naar school gaan in Zeist. De Gemeente Zeist organiseert elk schooljaar 6 bijeenkomsten waar de Jongerenraad om advies wordt gevraagd. Vaak is dit in samenspraak met een betrokken inhoudelijk medewerker op het betreffende thema. Steeds vaker sluiten ook wethouders, burgemeester of raadsleden aan om de jongeren aan de tand te voelen.
De Jongerenraadsleden doen hun werk vrijwillig en krijgen geen vergoeding.

WISSELING Elk jaar rond de zomer neemt een deel van de Jongerenraad afscheid, omdat zij gaan studeren en Zeist gaan verlaten. Elk jaar rond september proberen wij nieuwe Jongerenraadsleden te werven via docenten op de verschillende scholen in Zeist, via flyers, posters en promotie op social media.

PIZZAPAUZE Bijeenkomsten van de jongerenraad duren van 16.30 uur tot uiterlijk 19.30 uur. De bijeenkomst wordt onderbroken met een pizzapauze. De vorm kan variëren van een brainstorm bij een startend project, tot een debat als het gaat om meer concrete advisering. Jongerenraadsbijeenkomsten gaan over allerlei onderwerpen zoals aardgasvrije wijken, pesten en mentale weerbaarheid, maar ook de Omgevingswet, gemeentefinanciën, cultuurvisie en manenschapen

BELOFTE Naast deze reguliere bijeenkomsten zijn er ook bijzondere bijeenkomsten. Voor nieuwe jongerenraadsleden wordt een moment georganiseerd waarop zij de belofte afleggen bij de burgemeester in de vorm van een integriteitsverklaring. 

EINDEJAARSBORREL Ook organiseren wij twee keer per jaar een sociale informele bijeenkomst: een zomeretentje en een eindejaarsborrel. Ten slotte groeit de Jongerenraad in naamsbekendheid. Er komen hierdoor veel ad hoc verzoeken vanuit diverse organisaties in Zeist: denk aan een gedicht voordragen op 4 mei, een interview over leven in lockdown of meehelpen met het organiseren van een Jongerenfestival.


 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie