Afbeelding
Pixabay

Zeist kampt met tegenvallende inkomsten en stijgende uitgaven

6 juni 2023 om 13:22 Politiek

ZEIST De begroting van de gemeente voor 2023 laat op dit moment een tekort van ruim 6 miljoen euro zien. Bij de vaststelling van de begroting in het najaar leek er ruim een miljoen over te blijven. De salarisstijging voor het overheidspersoneel kost bijna een 1 miljoen, maar waarschijnlijk vangt de rijksoverheid dat op.

Dat blijkt uit de 1e Bestuursrapportage 2023, waarin het gemeentebestuur laat zien hoe het staat met de plannen voor dit jaar. De gemeenteraad besluit in de laatste vergadering voor het zomerreces om wel of niet in te stemmen met de afwijkingen op het geplande beleid. Het plaatje ziet er nu niet best uit, maar het gemeentebestuur verwacht dat het rijk met meer geld over de brug komt. Het rijk heeft daarvoor vorige week een nieuwe berekening gemaakt, de zogenaamde Meicirculaire. 

MINDER PARKEERGELD

Het tekort is ontstaan door ,,tegenvallende inkomsten uit het gemeentefonds, sterk stijgende kosten bij het sociaal domein, tegenvallende parkeerinkomsten en de cao-effecten voor de personeelslasten’’, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de raad. De parkeerinkomsten zijn naar verwachting 450.000 euro minder dan begroot en dat is een jaarlijks terugkerend probleem. Het college wil daar in de parkeernota een oplossing voor vinden. 

WACHTEN OP HET RIJK

Het wachten is nu op de gevolgen van de Meicirculaire voor de gemeentebegroting. Het college stelt nu nog geen maatregelen voor. Als het nodig is omdat het geld van de rijksoverheid tegenvalt, komen er in de begroting voor 2024 voorstellen om kosten te besparen. Daar is in een eerder nota een volgorde voor bedacht: eerst financieel-technische maatregelen, dan zoeken naar meer efficiency, daarna beleid overwegen. Nieuwe plannen kunnen dan in de knel komen. De allerlaatste stap is het verzwaren van lasten voor de inwoners van Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie