Na de stemoefening kiezen we nu echt. Manuel geeft het goede voorbeeld.
Na de stemoefening kiezen we nu echt. Manuel geeft het goede voorbeeld. Menno Bausch Fotografie

Na de stemoefening is er dit jaar voor het eerst een stembureau op Dennendal

20 november 2023 om 10:14 Politiek

DEN DOLDER Dit jaar is er voor het eerst een stembureau op Dennendal in Den Dolder. Op het terrein van Dennendal, in de Boshut (Boshutlaan 7) kun je op woensdag 22 november tussen 8.30 en 12.00 uur stemmen.

Dennendal biedt een thuis aan cliënten/bewoners met een licht tot ernstig verstandelijke beperking. Zij wonen  beschut in een omgeving waar woningen en voorzieningen zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook de infrastructuur is aangepast aan hun behoefte en mogelijkheden. Het is een plek waar ook mensen die in een gewone woonomgeving niet alleen veilig de straat op kunnen, wel zelf naar buiten kunnen en naar een buurgroep kunnen gaan of naar de dagbesteding als die op hetzelfde terrein is. 

Overdag is er extra aandacht voor een rijk en vol leven. Meerdere bewoners gaan naar de dagbesteding op het terrein. Anderen gaan naar locaties buiten het terrein. Het team Vrije Tijd organiseert evenementen van groot tot klein voor bewoners. Bij veel activiteiten zijn ook inwoners van de gemeente Zeist welkom.

AANMOEDIGEN CLIËNTEN

De medewerkers van Reinaerde vinden het belangrijk dat cliënten gebruik maken van hun stemrecht om zo invloed uit te kunnen oefenen in de dingen die voor hen belangrijk zijn. Daarom moedigen zij hen aan om te gaan stemmen en helpen hen door het delen van eenvoudige informatie en de training Stoere Stemmer. Met deze training worden (jong) volwassen met een verstandelijke beperking wegwijs gemaakt in de wereld van politiek en het uitbrengen van je stem. Zo kunnen zij hun stemrecht gebruiken.
Naast de training Stoere Stemmer was er op 15 november een oefenstemlokaal ingericht voor cliënten.


BEGRIJPELIJKE VERKIEZINGEN

Bij Reinaerde werken ze al langer aan begrijpelijke verkiezingen. Dat gebeurt op verschillende manieren.
In 20 gemeenten in het verzorgingsgebied van deze organisatie gaan cliënten met een licht verstandelijke beperking als stembusmedewerker aan de slag. Samen met een andere vrijwilliger zonder verstandelijke beperking. Zo’n duo, ook wel een Prokkelduo genoemd, draagt bij aan een inclusieve samenleving. Ze helpen bij het verwelkomen van kiezers bij de ingang, controleren de stempassen van kiezers, geven stembiljetten en potloden uit, staan bij de stembus, en helpen met het tellen van de stemmen.

OPROEP AAN POLITIEKE PARTIJEN

Samen met andere organisaties hebben we aan de politieke partijen gevraagd om in een filmpje korte en heldere, begrijpelijke uitleg te geven over de standpunten, zoals het woningtekort, openbaar vervoer en taxivervoer. Tot nu toe hebben veel partijen hier gehoor aan gegeven. De filmpjes worden geplaatst op de website van Stemjijook.nl.

LANDELIJKE TELEFOONNLIJN

Reinaerde heeft samen met andere zorgorganisaties de landelijke telefoonlijn gestart. Bij de verkiezingstelefoon werken ervaringsdeskundigen van Reinaerde en andere organisaties die vragen beantwoorden over stemmen en de verkiezingen. Het telefoonnummer is: 06 – 25 67 95 45.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie