Het beeld van Vrouwe Justitia bij de rechtbank in Utrecht.
Het beeld van Vrouwe Justitia bij de rechtbank in Utrecht.

Verdachte van Grindr afpersing in Zeist komt niet opdagen

6 december 2022 om 13:08 Rechtbank

UTRECHT/ ZEIST De jonge man die wordt verdacht van het afpersen en bedreigen van twee jonge mannen na afspraken via Grindr was dinsdagmorgen 6 december niet aanwezig bij de strafzaak tegen hem. 

door René Borkent

Hij hoorde dus niet direct de strafeis van de officier van justitie: een taakstraf van 200 uur en 93 dagen jeugddetentie, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook zou de verdachte een schadevergoeding moeten betalen voor geleden materiële en immateriële schade. 

GRINDR Beide zaken die de rechtbank behandelde speelden zich af in juli 2021. De verdachte was toen 18 jaar.

Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde het volgende: via Grindr, een datingsite voor de LGBTQI+ gemeenschap, maakte de verdachte twee keer een afspraakje in Zeist met twee verschillende jonge mannen. Op de afgesproken plek werden de slachtoffers vervolgens bedreigd met een mes en werden ze gedwongen geld, hun telefoons en hun pinpas en -code af te staan. Eén keer ‘’acteerde’’ de verdachte hij alleen. De andere keer had hij iemand bij zich. 

WAAROM? Eén van de slachtoffers was aanwezig bij de strafzaak. Hij vertelt dat hij nog steeds met de vraag zit waarom dit nu gebeurde. Hij wilde vervolgens gewoon verder gaan met z’n leven, maar heeft toch psychologische hulp moeten inschakelen. 

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat ook de verdachte de nodige problemen heeft, maar hij is ‘’hulpverlenings-moe’’. De officier van justitie merkte verder op dat ze ,,de berekenende manier waarop de verdachte te werk ging’’ als strafverzwarend wil aanmerken. ,,De verdachte heeft het slachtoffer naar een rustige plek gelokt. Hij heeft het gedaan voor z’n eigen geldelijk gewin.’’

ONTKEND Tijdens het politie-onderzoek was de verdachte niet erg spraakzaam. Hij ontkende wat hem ten laste wordt gelegd. 

En zijn advocaat, raadsheer Geelkerken, merkte op dat hij het bewijs tegen de verdachte weinig overtuigend vond. Het slachtoffer heeft de verdachte ook niet kunnen aanwijzen tijdens een foto-confrontatie die een paar maanden na de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. 

De tweede verdachte is inmiddels veroordeeld. De officier van justitie sloot bij haar strafeis aan bij de uitspraak van de rechtbank in die zaak.  

De rechtbank doet uitspraak op 20 december. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie