De zaak diende dinsdagmiddag bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Utrecht.
De zaak diende dinsdagmiddag bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Utrecht.

OM vraagt behandeling voor man die baby mishandelde

17 januari 2023 om 22:14 Rechtbank

UTRECHT/ AUSTERLITZ  Een echtpaar vraagt in mei 2022 een goede vriend van de vrouw om op de baby van acht maanden te passen. De baby huilt. De oppasser krijgt haar niet stil en er gebeurt iets in zijn hoofd. Hij gebruikt geweld. De baby komt bebloed en met gebroken ribben in het ziekenhuis terecht en moet daar zeven dagen blijven.

door René Borkent

Dinsdagmiddag 17 januari diende de rechtszaak tegen de oppasser. Is er sprake van poging doodslag? 

OPENBAAR Zowel de verdediging als de ouders hebben vooraf een verzoek ingediend om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. De rechtbank heeft daarop geoordeeld dat het algemeen belang gediend is bij een openbare behandeling. Wel doet de rechter een beroep op de aanwezige pers om geen namen te noemen.

De oppasser, een jonge man, komt uit Syrië. De oorlog daar begon in 2011. Vrienden en familieleden van de man zijn dood of vermist. Zelf werkte hij gedwongen in een mortuarium. In 2016 kwam hij naar Nederland. Hier kreeg hij 3,5 jaar therapeutische behandeling, ogenschijnlijk met succes. 

VERPEST Tot op de dag, begin vorig jaar, dat hij een scooterongeluk kreeg. Zijn droom op een carrière met worstelen viel in duigen. ,,Drie-en-een-half jaar van keihard werken was in één tel verpest’’, zegt hij zelf.

En dan komt de dag dat hij zou oppassen. ,,De baby ging huilen. Normaal kon ik haar troosten. Nu lukte het niet. Ik voelde me opgejaagd. Toen kwam een agressie naar boven die ik in geen jaren heb gehad. Ik wilde haar in bed leggen en de moeder bellen. Het ging mis. Ik was zelf in tranen. Ik wilde dat het geluid van het huilen ophield.’’

112 Hij weet niet precies wat hij heeft gedaan, noemt het een black out. Tussendoor had hij wel momenten van bezinning. Hij legde de baby wel in haar bedje, zodat ze niet op de grond kon vallen. En op een gegeven moment belde hij ook zelf 112. Hij huilde toen de politie arriveerde. Hij weet nog steeds niet waarom hij het gedaan heeft. ,,Ik hoop dat ik levenslang krijg’’, zegt hij. 

De baby heeft het overleefd en lichamelijk gaat het goed. Of er andere gevolgen zijn is niet vast te stellen. 

Beide ouders maken gebruik van hun spreekrecht. Ondanks wat er gebeurd is noemt de moeder de oppasser een ‘’lieve, goede man’’. Ze spreekt hem ook rechtstreeks aan: ‘’Ik weet dat jij dit nooit hebt gewild.’’

STOORNISSEN De oppasser is onderzocht in het Pieter Baan Centrum en daar is onder meer PTSS, post traumatische stress stoornis, vastgesteld, naast andere persoonlijkheidsstoornissen. Het advies: een intensieve en langdurige behandeling, eerst in een kliniek en daarna ambulant. De reclassering is het eens met dat advies.

De verdachte kan zich er ook in vinden, met één uitzondering. Zowel hij als de moeder van de baby vinden een onderling contactverbod niet nodig. Maar het kind zou hij niet meer mogen zien. De rechter moet ook daarover een oordeel vellen. En dan moet er nog een plek gevonden worden waar de man zijn behandeling kan ondergaan. 

De officier van justitie gelooft niet dat de man van plan was om de baby te doden en daarmee is er geen sprake van een poging tot doodslag. Hij volgt de rapportage die aangeeft dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. ,,Er is duidelijk sprake van een achterliggende agressieproblematiek.’’

BEHANDELPLEK Sinds de gebeurtenissen in mei zit de man al opgesloten. De officier van justitie vraagt een jaar gevangenisstraf, met aftrek. In de paar maanden die dan nog overblijven is er tijd om een behandelplek voor de man te vinden. 

In zijn ,,laatste woord’’ biedt de verdachte nogmaals zijn excuses aan aan de ouders.  De rechtbank doet uitspraak op 31 januari.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie