Afbeelding

Zeven keer gepakt bij de zelfscan in AH: taakstraf voor ondernemende winkeldief

29 maart 2023 om 16:59 Rechtbank

UTRECHT/ DEN DOLDER Een nu 46-jarige vrouw uit Den Dolder moest dinsdag voor de politierechter in Utrecht verschijnen. De aanklacht: in april 2021 heeft ze zeven keer spullen meegenomen uit de plaatselijke Albert Heijn zonder ze te betalen. 

De vrouw heeft tijdens het politieverhoor al toegegeven dat ze niet al haar boodschappen afrekende. Ze maakte gebruik van de zelfscan, scande sommige artikelen, maar niet alles.

,,Hoe is dat zo gekomen?’’, vroeg de rechter. De vrouw vertelt dat haar man z’n baan was kwijtgeraakt en dat ze in scheiding lagen. En ondertussen wilde ze wel goed voor haar kind zorgen. ,,Ik voelde me een slechte moeder. Ik kon geen kant meer op.’’ 

Inmiddels gaat het beter met haar, vertelt ze. Vroeger was ze eigenares van een winkel, later werd ze afgekeurd, maar inmiddels heeft ze een nieuwe winkel geopend. En ze heeft nu begeleiding ,,om sterker in m’n schoenen te staan’’.

REGELING Met de supermarkt heeft ze inmiddels een afbetalingsregeling kunnen treffen. Ze is een keer eerder veroordeeld voor winkeldiefstal, maar dat is lang geleden: in 2008. 

De rechter vraagt: ,,U hebt zeven keer spullen meegenomen bij Albert Heijn. Maar u bent zelf ook winkelier. Hoe kijkt u hier nou op terug?’’ Ze antwoordt: ,,Met schaamte.’’

NIET NODIG De officier van justitie vraagt de rechter om de vrouw te veroordelen tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur, met een proeftijd van een jaar. De vrouw zelf vindt de taakstraf niet nodig: ,,Ik heb er geen tijd voor. Dan moet ik de winkel sluiten. Ik vind dat ik wel voldoende ben gestraft. En ik ga ‘t nooit meer doen.’’

De politierechter waardeert het wel dat de vrouw met Albert Heijn een regeling heeft getroffen. Maar hij veroordeelt haar toch tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 30 uur. ,,U moet het wel voelen’’, licht hij toe. 

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie