Afbeelding

Mini-cursus boomherkenning in de winter

15 februari 2017 om 11:19 Verenigingen

Zeist - Wie geïnteresseerd is in bomen en struiken kan ‘s winters zijn hart ophalen. Niet direct een voor de hand liggende redenering, maar wel één die hout snijdt. Juist in deze tijd tonen bomen en struiken kenmerken die in andere jaargetijden niet of zeer moeilijk zijn waar te nemen omdat al het blad veel dingen verhult.

De vorm van de kroon is eigenlijk alleen in de winter mooi te zien omdat die dan pas doorzichtig is. Hoe staan de takken, strak omhoog, zoals bij een Italiaanse populier of hangen ze zoals bij een treurwilg of -berk of is het maar een warrige boel zoals bij de zomereik? Dat zijn maar een paar dingen die aan de boomkroon op kunnen vallen.

Simpel takje

Maar er zijn zoveel andere dingen waaraan men, na een beetje inwijding, bomen en struiken kan herkennen. Men zal niet direct geloven dat veel bomen en struiken aan een simpel takje met maar een paar knoppen er aan, al op naam zijn te brengen. En dan gaat het niet alleen om de vorm, grootte (paardekastanje) en plaatsing van de knoppen, verspreid of paarsgewijze, soms zijn de knoppen zelfs bijna niet te zien zoals bij de Robinia, vaak acacia genoemd. Zijn de knoppen zwart en afgerond dan kan het alleen maar de es zijn. Zijn de knoppen lang en puntig dan is er waarschijnlijk sprake van de beuk.

Roos zonder doornen

Er is nog zo veel meer aan zo’n takje te zien. Wat dacht u van haren, lenticellen, schorskleur en doorns. Geen roos zonder doornen nietwaar? Of heeft een roos misschien helemaal geen doorns maar stekels en wat is dan wel het verschil tussen die twee?

 Wilt u meer weten, kom dan naar deze minicursus en zie in de winter door het bos de bomen  onder deskundige leiding van René Wassenberg.

Minicursus

Deze minicursus zal worden gehouden op donderdagavond 23 februari a.s. met aansluitend een excursie op zaterdagochtend 25 februari van 9.30 -12.00 uur. De theorieavond van deze minicursus zal gegeven worden in de Reuverzaal van Zorghotel Bovenwegen, Heideweg 2 in Zeist, en beginnen om 20.00 uur.

Het maximum aantal deelnemers voor deze cursus bedraagt 25 personen.

Als vergoeding van de kosten voor deze minicursus wordt een bijdrage per persoon gevraagd van 5 euro voor KNNV- en IVN-leden en 7,50 euro voor niet-leden.

De kosten voor deze minicursus dienen vooraf aan de penningmeester van de KNNV te zijn overgemaakt op gironummer NL93INGB0003720624 t.n.v. KNNV Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Aanmelding voor deze minicursus graag vooraf bij n.h.secretaris@heuvelrug.knnv.nl. De cursus zal doorgang vinden bij minimaal 10 deelnemers, een week voor de start van de cursus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie