De verhoging van het fietspad zou verdwijnen volgens het plan van de raad in februari.
De verhoging van het fietspad zou verdwijnen volgens het plan van de raad in februari. René Borkent

In oktober nieuw voorstel voor inrichting Slotlaan

13 september 2022 om 08:59 Verkeer en vervoer

ZEIST Burgemeester en wethouders van Zeist komen in oktober met een nieuw voorstel voor de inrichting van de Slotlaan. Dat is nodig omdat de winkelstraat nu niet veilig is voor fietsers. Maar ook een oplossing die de gemeenteraad in februari bedacht maakt het niet veiliger, blijkt uit nieuw verkeerskundig onderzoek. 

door René Borkent

De gemeenteraad besprak het onderwerp afgelopen februari. De raad kon toen kiezen uit zes verschillende mogelijkheden om de laan aan te passen. Maar de raad bedacht uiteindelijk een eigen oplossing: op de Slotlaan komt er aan beide kanten een lijn om fietsstroken aan te duiden. En op het deel van de Slotlaan waar de fietsstrook nét iets hoger ligt dan het gedeelte voor het autoverkeer wordt de hoogte gelijk gemaakt. 

SCHIJNVEILIGHEID Bureau Megadorn heeft vervolgens verkeersonderzoek gedaan naar deze oplossing. Maar nu komt dat bureau met een negatief advies. De oplossing van de raad zelf maakt de situatie niet veiliger voor fietsers. Megadorn spreekt van schijnveiligheid. 

TE SMAL Megadorn stelt: voor fietsers die in de richting tegen het autoverkeer inrijden is een strook van 1,5 meter te smal. De afstand tot het autoverkeer is dan te klein. En ook voor fietsers in de richting met het autoverkeer mee maken stroken de situatie niet veiliger, vervolgt Megadorn. Ook hier is sprake van schijnveiligheid, want stroken geven de suggestie dat de fietsers hier een eigen plek hebben, maar dat is niet zo. Want ook al plaats je een lijn, dan nog is er sprake van ‘shared space’ of ‘gedeelde ruimte’.

Megadorn sprak afgelopen winter al een voorkeur uit voor een variant met fietsstroken met een breedte van 1,90 meter. 

KOSTEN Een herinrichting volgens de variant waar de raad in februari voor koos zou volgens een raming 181.000 euro kosten. De kosten voor een veiliger variant die de voorkeur had van Megadorn zou 279.000 euro kosten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie