Albert Heijn wil graag op zondagmorgen open.
Albert Heijn wil graag op zondagmorgen open. René Borkent

Succesje voor VVD Zeist: er komt evaluatie winkeltijden

20 april 2023 om 07:06 Winkels

ZEIST VVD Zeist boekte dinsdagavond een succesje: de openingstijden van de winkels in Zeist staan opnieuw op de politieke agenda. 

Enkele jaren geleden kwam de gemeenteraad na een lange discussie tot een compromis: op zondagmorgen zou de zondagsrust gehandhaafd blijven voor het deel van de bevolking dat graag in alle rust de kerkdiensten wil bezoeken. Vanaf 12.00 tot 18.00 uur mochten winkeliers hun deuren openen.

TIJDELIJKE VERRUIMING

Een bakkerij die nog eens probeerde toch op zondagmorgen open te gaan -omdat klanten op zondagmorgen een vers broodje willen kopen- werd snel tot opgeven gedwongen. En toen kwam corona. Winkels mochten niet meer te druk bezocht zijn en op grond daarvan werd besloten tot een tijdelijke verruiming van de openingstijden.

Nadat de coronamaatregelen werden ingetrokken moesten de winkels weer terug naar het normale regime: open in de middag. Dat ging niet bepaald vanzelf. Diverse supermarkten wilden niet terug naar de oude winkeltijden en probeerden het besluit van te gemeente te omzeilen en toch open te blijven op zondagmorgen. Uiteindelijk lukte dat ze niet. 

Een volgende poging deed de VVD in november vorig jaar. De VVD kwam met het voorstel om de winkeliers dan in ieder geval in december de gelegenheid te geven op zondagmorgen open te gaan. Dat voorstel haalde het niet.

KLEINE WINKELIERS

Onduidelijk is bovendien nog steeds de positie van kleinere winkeliers. Sommige winkels houden de deuren dicht. Anderen zijn op zondagmiddag open. Uit vrije wil? Of voelen ze zich gedwongen omdat de concurrentie, en dan met name de grotere winkels, wel open gaan? 

Bovendien zijn er inmiddels diverse bezorgdiensten actief die wel op zondagmorgen ontbijt aan huis brengen. Is dat dan geen oneerlijke concurrentie?

ONDERZOEK

Tijd voor een onderzoek door de gemeenteraad, vindt de VVD. Met name omdat burgemeester en wethouders al eerder duidelijk hebben gemaakt dat dit een beslissing is die de gemeenteraad zelf kan nemen. 

Dat onderzoek moet antwoord geven op de vraag wat de ondernemers zelf nu eigenlijk willen. Zijn het alleen een paar grote supermarkten die de hele zondag open willen? Of voelen veel meer winkeliers daarvoor?

De linkse partijen vinden het onderzoek niet nodig. Wilma Breddels (PvdA) zei: ,,Uit niets blijkt dat er behoefte zou zijn aan verruiming van de winkeltijden. Daar hebben we geen evaluatie voor nodig. Ga gewoon eens kijken, dan weet je ‘t ook.’’

Maar het onderzoek mag er nu toch komen, besloot een meerderheid van de raad. Al hadden andere partijen die steun uitspraken wel extra wensen. Seyst.Nu wil een breed onderzoek onder alle winkeliers van Zeist en onderzoeken hoe de koopzondagen, maar ook de koopavonden Zeist aantrekkelijker kunnen maken.

En D66 gaf aan dat de uitvoering van dit onderzoek er niet toe mag leiden dat andere voornemens van de gemeente voor 2023 op de plank blijven liggen. Bovendien moet de uitkomst voor D66 helemaal open zijn. Als de uitkomst zou zijn dat de hele koopzondag wel weer van de baan kan, dan is dat voor D66 ook een uitkomst die acceptabel is. 

Voor het voorstel stemden VVD, D66, Seyst.Nu en Nieuw Democratisch Zeist: samen 17 raadsleden. Tegen stemden 14 raadsleden. Twee raadsleden waren deze avond niet aanwezig. 

René Borkent
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie