Afbeelding
Pixabay

CBS onderzocht doorsnee woonduur in Nederland: zo honkvast zijn Zeistenaren

31 maart 2024 om 14:30 Wonen

ZEIST Inwoners van de gemeente Zeist wonen doorsnee 6,5 jaar op hetzelfde adres. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Inwoners uit Limburg, Overijssel en Gelderland wonen het langst op hun huidige adres.

In het CBS-onderzoek komt ook naar voren, dat hoe ouder mensen worden, hoe langer zij op hetzelfde adres blijven wonen. De doorsnee woonduur was in 2023 landelijk het hoogst bij 78-jarigen. Zij woonden begin vorig jaar zo’n 25 jaar op hetzelfde adres. Bij één op de acht tachtigplussers was dit zelfs vijftig jaar of langer.

(De tekst gaat verder onder de kaart.)


Op de bovenstaande kaart is per gemeente de doorsnee woonduur te zien op 1 januari 2023. De woonduur is uitgerekend door het huidige adres van iemand te vergelijken met de eerst bekende datum dat deze persoon op datzelfde adres woont. Het gaat om doorsnee cijfers (de mediaan). Dit betekent dat de ene helft van de personen onder de gegeven woonduur zit, en de andere helft hierboven.

UITSCHIETERS

Inwoners van Edam-Volendam wonen doorsnee het langst op hun huidige adres (bijna 14 jaar). Hierna volgen de gemeenten Beesel, Stein en Tubbergen met een woonduur van ruim 13 jaar.

De woonduur in stedelijke gebieden is vaak het kortst. Dit komt doordat er relatief veel jongeren wonen. Inwoners uit Utrecht, Amsterdam, Diemen en Delft wonen doorsnee zo’n vijf jaar in hetzelfde huis. Alleen in de studentensteden Wageningen en Groningen en op het eiland Vlieland wonen mensen korter in hetzelfde huis: doorsnee zo’n vier jaar.

JONGEREN

Ongeveer de helft van de kinderen tot 18 jaar was in 2023 nog nooit verhuisd. In Urk, Tubbergen en Staphorst gold dit zelfs voor twee op de drie kinderen. Wanneer jongeren de leeftijd van 18 jaar bereiken, daalt de woonduur omdat ze vanaf die leeftijd vaak gaan studeren en het ouderlijk huis verlaten. Jonge vrouwen gaan eerder op zichzelf wonen dan jonge mannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie