Een woning aan de Panweg. Vanwege de staat waarin de woningen verkeren krijgen de bewoners 60% korting op de huurprijs.
Een woning aan de Panweg. Vanwege de staat waarin de woningen verkeren krijgen de bewoners 60% korting op de huurprijs. Carolien Paasman

Woongoed Zeist zet plannen Panweg in de wacht

21 december 2022 om 08:29 Wonen

ZEIST Woongoed Zeist gaat niet verder met het maken van plannen voor nieuwbouw van woningen aan de Burgemeester Patijnlaan, de Panweg en de Dijnselweg. Dat laat de woningcorporatie haar huurders weten in een nieuwsbrief. Woongoed wacht tot de gemeente Zeist klaar is met een project waarin gezocht wordt naar een manier om twee verschillende belangen af te wegen: verduurzaming en het behoud van gemeentelijke monumenten. 

Woongoed wil 80 woningen aan de Burgemeester Patijnlaan, Panweg en Dijnselweg slopen omdat renovatie en verduurzaming te kostbaar is. De woningen staan op de gemeentelijke monumentenlijst. Zolang ze daar op staan is sloop niet mogelijk. Woongoed heeft in juli een brief gestuurd naar de gemeente met het verzoek om ze te mogen slopen. Begin december heeft de gemeente dat verzoek beantwoord.

De gemeente schrijft dat ze op dit moment bezig is met een pilot project waarin gekeken wordt hoe monumenten behouden kunnen blijven en toch verduurzaamd worden. ,,Als college kijken we in samenhang naar alle gemeentelijke monumenten. Deze kunnen niet zomaar van de monumentenlijst afgevoerd worden.’’ De gemeente wijst Woongoed er op dat van de 1400 gemeentelijke monumenten er honderden eigendom zijn van Woongoed en RK Zeist, de andere woningcorporatie in Zeist. 

In de vijf maanden tussen de brief van Woongoed en het antwoord van de gemeente heeft de corporatie een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de woningen. De conclusie is: ,,Het bestaansrecht van deze woningen staat zwaar onder druk.’’

Woongoed gaat niet verder met het maken van plannen en ,,we geven geen geld uit als we geen zicht hebben op een goed resultaat voor de lange termijn.’’ Woongoed vindt het ,,enorm vervelend’’ dat de huurders van deze woningen nu in onzekerheid blijven over de toekomst van hun woningen. Omdat de woningen in slechte staat zijn, houden ze 60 procent korting op de kale huurprijs. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie