Afbeelding
Gemeente Zeist

Vier op de tien boven energieplafond

4 februari 2023 om 22:25 Wonen

ZEIST / REGIO Vier op de tien Nederlanders verwachten met hun energieverbruik komend jaar boven het verbruiksplafond van 1200 kuub gas en/of 2900 kWh stroom uit te komen.

Het grootste deel van deze groep verwacht problemen met het gasverbruik, terwijl één op de acht ondervraagden verwacht dat zowel het gas- als stroomplafond ontoereikend is. Dat blijkt uit een onderzoek onder een representatief panel van duizend Nederlanders in opdracht van energiebedrijf Zonneplan. Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panel Inzicht. 

Voor zes op de tien Nederlanders biedt het prijs-/verbruiksplafond dus uitkomst: zij verwachten voor hun totale gas- en stroomverbruik niet meer dan de door de overheid vastgestelde maximumprijzen te gaan betalen. Voor nog eens dertien procent is het grootste deel van de energierekening in elk geval ‘gedekt’: hun gasverbruik blijft naar verwachting binnen de perken.

Andersom geldt dat een kleine vijftien procent juist verwacht alleen ‘te veel’ gas te gebruiken, terwijl het stroomverbruik wel onder het plafond blijft. De kleinste groep - 12,3 procent - acht de plafondwaarden van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom beide te laag voor hun verbruik.

EIGEN VERBRUIK ONBEKEND

De goede hoop van het merendeel van de ondervraagden is niet gebaseerd op hun energieverbruik in 2022. Bijna twee op de drie weten namelijk niet hoeveel stroom en gas zij vorig jaar verbruikten. Opmerkelijk: van de groep ondervraagden die verwacht wel voor stroom, maar niet voor gas onder het verbruiksplafond te blijven, weet 73 procent niet wat hun gasverbruik in 2022 was. Het lijkt er volgens Zonneplan dus op dat de meeste Nederlanders vertrouwen op de overheid en de hoogte van het verbruiksplafond bij voorbaat hoog genoeg achten. Een andere mogelijk verklaring is dat zij hun eigen energieverbruik onderschatten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie