Afbeelding
Shutterstock

Koopwoning in Zeist vorig jaar 12,5 procent duurder

17 februari 2023 om 06:16 Wonen

ZEIST Op de meeste plekken in Nederland is het vorig jaar nog flink duurder geworden om een huis te kopen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In de gemeente Zeist ging een koophuis vorig jaar voor gemiddeld 643.100 euro van de hand, dat is 12,5 procent meer dan in 2021 toen de gemiddelde verkoopprijs op 571.900 euro lag.

Landelijk betaalden huizenkopers vorig jaar door de bank genomen bijna 429.000 euro, 42.000 euro meer dan het jaar daarvoor. Daarmee kende Nederland de hoogste huizenprijzen ooit gemeten.  Hoe de prijs zich precies heeft ontwikkeld verschilt wel sterk per regio. Woningen gingen het hardst in prijs omhoog in Zeewolde, met 36 procent. Een huis kostte hier gemiddeld 442.400 euro. In zes gemeenten werden de huizen juist goedkoper. De hardste prijsdaling was te zien in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude, een daling van 10 procent naar 395.900 euro gemiddeld per woning.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


Op deze kaart vind je de gemiddelde transactieprijs (in euro’s) van een koopwoning. Het gaat daarbij om de gemiddelde transactieprijs in 2022. In de pop-up vind je ook dat cijfer terug over 2021. Door die cijfers tegen elkaar af te zetten hebben we ook de ontwikkeling van de gemiddelde transactieprijs in 2022 t.o.v. 2021 berekend. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart.
De gemiddelde transactieprijs, ook wel koopsom genoemd, is het gemiddelde van alle transactieprijzen van alle al bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt daarbij niet gecorrigeerd voor het type en kwaliteit van de woningen: verschillen in transactieprijzen tussen gemeenten worden dus ook mede bepaald door het type woningen dat wordt verkocht. In een gemeente waar relatief veel villa’s zijn verkocht ligt de transactieprijs dus ook wat hoger dan in een gemeente waar juist veel appartementen van de hand gingen.

GOEDKOOPST EN DUURST

Pekela, Kerkrade, Brunssum en Eemsdelta waren in 2022 de enige gemeenten waar een huis gemiddeld minder dan 250.000 euro kostte. In Pekela hoef je het minst te betalen voor een koopwoning, gemiddeld 230.760 euro. De duurste Nederlandse gemeenten is Bloemendaal, waar huizenkopers gemiddeld ruim 1,1 miljoen euro neertelden voor een woning. Ook in Blaricum en in Laren lagen de prijzen gemiddeld boven de 1 miljoen euro. Het was voor het eerst dat in drie gemeenten het gemiddelde meer dan 1 miljoen euro was. Verschillen tussen gemeenten zijn deels te verklaren door het soort verkochte woningen. In bijvoorbeeld Blaricum en Laren staan veel villa’s en daardoor ligt de verkoopprijs er gemiddeld hoger dan in plaatsen met veel appartementen.

De Nederlandse huizenprijzen gingen tot halverwege vorig jaar nog hard omhoog, in de hand gewerkt door het woningtekort en een lage hypotheekrente. Maar in de zomer zette, gemeten op maandbasis, landelijk een daling in nadat de rentes begonnen op te lopen.

Lees hier het bericht van het CBS

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie