De gemeenteraad wil woningen behouden voor de middengroepen.
De gemeenteraad wil woningen behouden voor de middengroepen. René Borkent

Raad Zeist wil woningen in middensegment bouwen en behouden

22 februari 2023 om 21:35 Wonen

ZEIST De gemeenteraad van Zeist wil, net als de burgemeester en wethouders, het aanbod van woningen voor de middeninkomens in Zeist vergroten. Dinsdagavond ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel van het college om daarvoor het instrument van een doelgroepenverordening in te zetten.

door René Borkent

In de praktijk blijkt dat woningen die in het betaalbare segment worden aangeboden door marktontwikkelingen vaak snel doorschieten naar duurdere segmenten. De groep met een huishoudinkomen tussen de sociale huurgrens en circa € 80.000,- valt daardoor tussen wal en schip: er is nauwelijks aanbod. Onder deze groep vallen bijvoorbeeld veel docenten en zorgmedewerkers. 

GEMEENTE BEPAALT

Met een doelgroepenverordening kan de gemeente bepalen wie er in aanmerking komen voor woningen in het sociale en middeldure segment. Ook kan de gemeente hiermee besluiten om woningen in het sociale en middeldure segment een langere periode voor dat segment behouden. 

Mensen met een middeninkomen moeten in Zeist kunnen wonen, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe bereik je dat? Daarover lopen de meningen uiteen. De VVD uitte kritiek: ,,Het voorstel draagt niet bij tot het doel en er zijn nog te veel open eindes’’, staat in het wijzigingsvoorstel dat raadslid Alexander Pieters namens de VVD-fractie indiende. Hij bekritiseerde ook dat de woningcorporaties niet van de inhoud van de verordening op de hoogte waren gesteld. Hij vertelde dat hij de afgelopen dagen contact heeft gezocht met de corporaties en dat zij hem hadden verteld dat ze er niet blij zijn met die inhoud.

ONWERKBAAR

De VVD probeerde dan ook om het ‘’onwerkbare voorstel’’ voor nu van de agenda af te voeren zodat er tijd was om met een beter plan te komen. Maar een nipte meerderheid van 17 tegen 13 raadsleden (er waren dinsdag 3 afwezigen) besloot dat de besluitvorming nu toch kon plaatsvinden. 

De meerderheid steunde het pleidooi van wethouder Hoogstraten. Zij betoogde dat het instellen van de doelgroepenverordening gewoon een ‘’technische uitwerking’’ is van hetgeen al in de Woonvisie 2021-2025 staat. 

Raadslid Van Ginkel (D66): ,,De VVD is het niet eens met het proces, met de gevolgde procedure. Maar de onderliggende boodschap is dat de VVD niet gelooft in dit instrument. De VVD zegt dat de doelgroepenverordening ingrijpt in de markt. Ja, dat klopt!’’

De gemeenteraad ging uiteindelijk met 20 tegen 10 stemmen akkoord met de doelgroepenverordening. Tegen stemden de VVD, Nieuw Democratisch Zeist en de SP. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie