De gemeenteraad nam besluiten over de minima.
De gemeenteraad nam besluiten over de minima. Aangeleverd

Dit jaar in Zeist geen directe hulp voor minima

6 oktober 2022 om 01:10 Politiek

ZEIST De gemeenteraad van Zeist verwierp gisteravond diverse voorstellen om de minima in Zeist nog dit jaar extra te ondersteunen. 

door René Borkent

De landelijke overheid heeft diverse maatregelen getroffen die echter pas op 1 januari ingaan. 

PVDA WIL NU HELPEN Maar de mensen met een minimuminkomen hebben in de laatste maanden van dit jaar al hulp nodig, vindt PvdA-raadslid Wilma Breddels.

Zij pleitte daarom voor een tijdelijke aanpassing van de bestaande Geld-terug-regeling. Ze wilde de inkomensgrens verhogen van 130 naar 150% van het minimuminkomen. En ze wilde kinderkleding en -schoeisel opnemen in de regeling. 

WETHOUDER WIL NIET Het college gaf een negatief advies over dit voorstel. Wethouder Laura Hoogstraten (van GroenLinks) wil wel de mensen die het betreft wijzen op de regelingen die er al zijn. 

TE MOEILIJK VOOR DE RSD Maar het college wil voor dit jaar geen extra algemene maatregelen treffen voor de minima. Een reden is de uitvoerbaarheid: de RSD zou het administratief niet aan kunnen. Het college wil de ‘’rust en ruimte bewaren’’ en in de begroting van volgend jaar de minima verder tegemoet komen. 

PLAN VAN CDA REDT HET OOK NIET CDA-raadslid Marcel Fluitman stelde nog een maatregel voor die makkelijker uitvoerbaar zou zijn: de RSD zou 200 euro kunnen overmaken naar de uitkeringsgerechtigden. Maar ook dit voorstel raadde het college af, omdat ook dit een ‘’algemene maatregel’’ zou zijn. En niet iedereen heeft het nodig, stelt het college. 

Bovendien hebben ook sommige mensen met middeninkomens en ondernemers financiële problemen, stelt VVD-raadslid Bakker. 

De coalitiepartijen GroenLinks, VVD, D66, CU/SGP en ook het CDA wezen het voorstel af, samen 25 raadsleden. Steun was er van de aanwezige leden van PvdA, NDZ, Seyst.Nu en de SP, samen 5. 

Ook het voorstel van Fluitman haalde het niet. Ook om de reden dat de maatregel te algemeen zou zijn. De gehele coalitie stemde tegen. 

GIFTEN Een motie om hogere giften te mogen doen aan mensen in de bijstand, ingediend door PvdA, Seyst.Nu en NDZ, haalde het wel. De gehele raad steunde het voorstel om giften tot 2250 euro per persoon per jaar toe te staan. Tot nu toe gold er een maximumbedrag van 1000 euro of van 1500 euro voor betalingen in natura, bijvoorbeeld in de vorm van boodschappen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie