Het sfeervolle interieur van restaurant L'ibzar aan de 2e Dorpsstraat.
Het sfeervolle interieur van restaurant L'ibzar aan de 2e Dorpsstraat. Stan Bos

L’ibzar opent volgende week op 2e Dorpsstraat

15 december 2022 om 09:38 Zakelijk

ZEIST Als volgende week woensdag Restaurant L’ibzar opent aan de 2e Dorpsstraat heeft Zeist een heuse Arabische horecagelegenheid. Het malse eten wordt klaargemaakt volgens het Tagjine-concept: vegetarisch, gehakt, gestoofde kip, kalfsvlees of lamsvlees. Maar ook voor heerlijke Kouskous bent u aan het goede adres.

door Stan Bos

Wie voor de deur staat bij Restaurant L’ibzar wordt direct meegenomen in Arabische sferen. In de etalage zijn prachtige aardewerken uitgestald, waardoor je meteen nieuwsgierig wordt om naar binnen te gaan.
L’ibzar is Arabisch voor zwarte peper. Het restaurant aan de 2e Dorpsstraat, even voorbij de ingang van bioscoop FIGI, opent volgende week woensdag haar deuren en het sfeervolle etablissement ziet er prachtig uit.

TAGJINE-CONCEPT De reden voor de eigenaressen Soukayna en Loubna om naar Zeist te komen, is simpel: er is nog geen restaurant met het zogenoemde Tagjine-concept. Van origine komt het voort uit authentieke aardewerken uit Marokko.
Elk gebied heeft zo zijn eigen aardewerk. De vijf verschillende gerechten - vegetarisch, gehakt, gestoofde kip, kalfsvlees en lamsvlees - worden gecombineerd met seizoensgroenten en klaargemaakt met olijfolie. Dat wordt gestoofd en geserveerd in een pot van aardewerk, de Tagjine.


OPSCHEPPEN Is het de bedoeling om te eten vanuit de Tagjine? Dat kan, maar u kunt er ook een bord bij krijgen, zodat u het gerecht kunt opscheppen en gewoon vanaf uw bord kunt eten. De maaltijd wordt geserveerd met brood.
Er zijn vijf hoofdgerechten. De Tagjine nomad/vega: dat zijn verse groenten, gedroogd fruit, compote van ui, rozijnen en Ras El Hanout Vega. De Tagjine berber bestaat uit een traditionele Marokkaanse stoof van kalfsvlees met pruimen, amandelen en sesam.

GESTOOFDE KIP De Tagjine fez is gestoofde kip met dadels, amandelen en traditionele tfaya (kikkererwten, rozijnen, ui en kaneel). De Tagjine andalous bestaat uit een traditionele stoof van lamsvlees met pruimen, amandelen en sesam en de Tagjine marrakesh zijn Ras Al Hanout-gehaktballen in kruidige tomatensaus met een gepocheerd eitje. Ook voor diverse Kouskous-maaltijden bent u bij L’ibzar van harte welkom.


PUUR NATUUR Belangrijk om te weten is dat de maaltijden bij L’ibzar puur natuur worden bereid. Er komen geen conserveringsmiddelen aan te pas. Er wordt niks ingevroren, dus ook niks ontdooid. Het is Tagjine in de meest pure vorm. Gasten krijgen aan tafel een kaart waarop de herkomst van de verschillende soorten kruiden zijn te lezen. Alles wordt met de hand klaargemaakt, ook de kruiden.

RUSTIG GAREN Dat vergt veel voorbereiding. De gerechten moeten rustig garen. Elke Tagjine heeft een authentieke smaak met olijfolie en knoflook. Aan elk gerecht wordt met veel liefde gewerkt. U bent van harte welkom in het sfeervolle restaurant dat zeventien tafels telt. Het personeel beantwoordt in een aangename sfeer uw vragen en vertelt over de Arabische cultuur, geschiedenis en kunst. U bent niet een passant bij wie alleen de menukaart op tafel wordt gelegd en bij wie de bestelling wordt opgenomen.

Ook tijdens de feestdagen is L’ibzar geopend. Reserveren? Graag! Bel dan naar het telefoonnummer 030 - 6336779. Binnenkort gaat ook de website de lucht in: www.libzar.nl


BEZORGEN Heeft u zin om thuis een heerlijke Tagjine-maaltijd te nuttigen? Het is mogelijk om het eten bij u thuis te laten bezorgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie