Hoe zullen we de komende jaarwisseling vieren?
Hoe zullen we de komende jaarwisseling vieren?
MET VIDEO

Start Burgerberaad jaarwisseling: op 16 mei gaat het advies naar de gemeenteraad

9 mei 2023 om 19:44 Zakelijk

ZEIST Onze inwoners vieren de jaarwisseling op verschillende manieren. Het gaat om het afsluiten van het afgelopen jaar, het verwelkomen van het nieuwe jaar, om gezelligheid en samenzijn. Maar helaas spelen ook veiligheid en overlast een rol. Waar de een van geniet, kan voor de ander vervelend zijn. De gemeenteraad heeft daarom via loting honderd inwoners uitgenodigd om samen een advies op te stellen over de vraag: “Hoe zorgen we in onze gemeente samen voor een jaarwisseling waar we ons met elkaar op kunnen verheugen?’’ 

Die groep noemen we het Burgerberaad Jaarwisseling. Op 16 mei overhandigen ze hun advies aan de gemeenteraad. Op 22 juni kan iedereen de raad vertellen wat men van het advies vindt. Op 4 juli neemt de raad er een besluit over.

Wie zijn die dorpsgenoten in het Burgerberaad? En waarom doen ze mee? We laten er vier aan het woord.

Jette (42): ik zie wel wat er op me af komt

Jette woont met haar man en twee dochters in Austerlitz. Ze heeft geen sterke mening over de jaarwisseling, maar vindt vooral het meedoen aan het burgerberaad leuk. ,,Ik kreeg de brief en dacht: ik doe ik mee! Ik heb jaren geleden voor het Beauforthuis gewerkt. Daar had ik te maken met mensen van gemeenten en burgerinitiatieven. Dat vond ik ook leuk. Dit sluit daarop aan. Ik ben een positief persoon. Als dingen mij gevraagd worden, reageer ik enthousiast. Ik heb geen grote verwachtingen, ik zie wel wat er op me afkomt.”

Alois (36): een mooie ervaring

Alois is alleenstaand, woont in Griffensteijn en werkt als freelance IT-er. Hij speelt graag zaalvoetbal. Normaal is hij niet zo betrokken bij de lokale politiek, maar de uitnodiging om deel te nemen aan dit burgerberaad liet hij niet voorbij gaan. 

,,Ik vind het een interessant onderwerp om over te discussiëren. Alles rondom de jaarwisseling, maar vuurwerk in het bijzonder. Het lijkt mij wel leerzaam. Ik ben benieuwd hoe andere mensen erin staan. Ik heb geen speciaal doel. Ik zie het als een mooie ervaring.”

Wim (75): elkaars mening respecteren

Wim is geboren en getogen Zeistenaar en woont in het centrum. In zijn werkzame leven heeft hij bij verschillende gemeenten gewerkt. Sinds zijn pensioen geniet hij van zingen bij het Zeister Mannenkoor, fietsen, wandelen én van zijn kleinkinderen. 

Ook hij heeft zich aangemeld voor het burgerberaad. ,,Hoe het met de jaarwisseling zou moeten weet ik niet. Dat hoeft ook niet, je kunt met z’n allen tot iets komen. Het is belangrijk dat je met elkaar in gesprek gaat en elkaars mening respecteert.”

Milou (18): geen foute antwoorden

Milou woont in Bosch en Duin. Volgend schooljaar start ze met de studie communicatie.

,,Het lijkt me leuk om op te trekken met anderen uit de gemeente. Er zijn geen foute antwoorden over de kwestie vuurwerk. Ik denk dat we het er met z’n allen over eens zijn dat het gevaarlijk kan zijn. Maar het is ook een traditie, wat superleuk en gezellig is. Dat is een tweestrijd. Ik hoop dat de gemeente ons advies als waardevolle informatie meeneemt.”

MEER WETEN

Meer interviews lezen? Er staan er twaalf op www.zeist.nl/burgerberaad. Daar staat ook meer informatie over het vervolg, plus een aanmeldknop voor de nieuwsbrief over het Burgerberaad. De nieuwsbrief houdt geïnteresseerden op de hoogte van de ontwikkelingen.

Dit artikel is aangeboden door de gemeente Zeist

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie