Phoenix-voorzitter Leon Jansen (met microfoon) naast de Zeister burgemeester Koos Janssen.
Phoenix-voorzitter Leon Jansen (met microfoon) naast de Zeister burgemeester Koos Janssen. Phoenix

Phoenix opent nieuwe velden: ‘In één woord: fantastisch’

12 september 2023 om 12:49 Hockey

ZEIST Met de opening van drie gerenoveerde velden en de garantstelling van de gemeente om de verbouwingplannen te concretiseren, is hockeyclub Phoenix uit Zeist volop in beweging.

,,In een woord fantastisch.” Phoenix-voorzitter Leon Jansen draait niet om de vraag heen hoe hij vorige week zaterdag de heropening van de drie hockeyvelden heeft ervaren. Natuurlijk hielp het mooie weer mee tijdens de festiviteiten, maar de vervanging van de toplagen op de velden 3, 4 en 5 - waardoor de hockeyers nu alleen maar op watervelden spelen - maakt de kersverse preses vooral erg trots.
Nog niet eens zozeer op zichzelf, want de credits voor het fraaie resultaat schuift Jansen in één adem door naar zijn voorganger Klaas de Jong, die deze zomer aftrad. ,,Klaas is zes jaar onze voorzitter geweest en heeft de club onder meer door moeilijke coronatijden geloodst”, vertelt Jansen. ,,Klaas heeft in dit project een echte voortrekkersrol gehad en daarvoor zijn we hem zeer erkentelijk. Daarom hebben we hem tot erelid benoemd. Ik zat al in het bestuur. We hebben gekozen voor continuïteit. De komende jaren liggen er nieuwe uitdagingen.”
Zo komt er een nieuwe wijk in de omgeving van het sportpark, moeten er vrijwilligers worden gemobiliseerd en wacht er een grootscheepse verbouwing van de accommodatie. De gemeenteraad gaf vorige week dinsdag een klap op het voorstel. Phoenix regelt zelf de financiering, de gemeente staat garant. ,,Aan de lening die wij krijgen, zitten nogal wat voorwaarden verbonden. Eén daarvan is dat de gemeente garant staat”, aldus Jansen. ,,Alle lichten staan op groen. Daar zijn we blij mee.”VERTRAGING 

De verbouwingsplannen liggen ondertussen al vier jaar op tafel en liepen om diverse redenen (erfpacht, corona) vertraging op. De totale kosten liggen ondertussen twee keer zo hoog als oorspronkelijk was geraamd. Phoenix gaat twee nieuwe kleedkamers bouwen. De twee bestaande kleedruimtes worden grondig verbouwd. Alles gaat eruit. De leidingen en elektra worden verduurzaamd, zoals ook het clubhuis aan enkele ingrepen wordt onderworpen.
Nog altijd hoopt de Zeister hockeyclub dat de werkzaamheden in december kunnen beginnen, maar ook daarin is de vereniging afhankelijk van diverse partijen. ,,Het is nu aan ons om het definitieve ontwerp te maken en de juiste aannemer te zoeken die voor dat bedrag en binnen die tijdslijn de werkzaamheden voor ons gaat uitvoeren.”
Aan de kwaliteit van de velden zal het dit seizoen in elk geval niet liggen. ,,Die zijn allemaal van dezelfde topkwaliteit. Het grote voordeel van hockey op een waterveld is vooral de snelheid van het spel. De bal stuitert beter en is makkelijker op te wippen. En wat we vooral van onze spelers terugkrijgen, is dat ze veel minder last hebben van hun knieën en minder schaafwonden hebben.”
Voor Phoenix wacht komend jaar nog een mooi vooruitzicht: het 140-jarige bestaan. Achter de schermen wordt al gewerkt om dit lustrum niet ongemerkt voorbij te laten gaan.
,,Het plan is om in elk geval een groot feest te geven. We gaan flink uitpakken”, aldus de preses.

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie