Gemeente Zeist investeert in klimaat, zorg in de wijk en het centrum

19 november 2019 om 15:18 Algemeen

De gemeenteraad  van Zeist   stelde   dinsda g   12 november  de begroting voor 2020  unaniem en zonder aanpassingen  vast.  Ondanks de krappe  financiële  tijden voor gemeenten weet Zeist een sluitende begroting te presenteren en  tegelijkertijd    structureel  2,8 miljoen euro vrij te maken voor investeringen . Die zijn bedoeld   voor  onder meer  de  ambities uit de samenleving,  de energietransitie , betere zorg in de wijken en  een vitaal  centrum. Daarbij zijn de lasten voor huizenbezitters gelijk gebleven .

Net als veel andere gemeenten heeft Zeist in het afgelopen jaar te maken gehad met een slecht financieel perspectief. De kosten voor de zorgtaken zijn flink toegenomen, terwijl de bijdrage vanuit het Rijk zijn afgenomen. Waar veel gemeenten nu al flink moeten bezuinigen op allerlei gemeentelijke voorzieningen, presenteerde het College een sluitende begroting en was er 2,8 miljoen euro structureel beschikbaar gemaakt voor allerlei ambities.

Waardering

Wethouder Financiën Sander Jansen is trots. ,,We hebben een begroting gemaakt die Zeist vooruit helpt door de vele investeringen die we gaan doen. We realiseren de ambities die de samenleving heeft meegegeven met de Maaltijd van Zeist, we gaan aan de slag met opgaven voor onder andere het centrum van Zeist en de energietransitie en we investeren voor de langere termijn in onze scholen, openbare ruimte en zorg in de wijk. Daarbovenop investeren we 3 miljoen euro in een sterke wijk Vollenhove. Het is mooi te zien dat de gemeenteraad deze begroting die waardering heeft gegeven.”

Financiële ruimte

Het college ziet op langere termijn nog wel een grote opgave om de begroting sluitend te houden. De bijdragen vanuit het Rijk voor zorgtaken nemen verder af, terwijl de vraag naar zorg door de vergrijzing toeneemt. Daarnaast zijn er veel maatschappelijke opgaven uit het Hoofdlijnenakkoord waar Zeist mee aan de slag gaat. In de komende maanden gaat de gemeente maatregelen uitwerken die ervoor moeten zorgen dat de inkomsten en uitgaven in evenwicht blijven. Die maatregelen zullen in het voorjaar gepresenteerd worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie