Afbeelding
Foto: Gemeente Zeist

Week van de burgemeester

22 oktober 2019 om 16:13 Algemeen

Column burgemeester Koos Janssen

Maandag 14 oktober spreek ik samen met wethouder Sander Jansen over beheer, onderhoud en ontwikkeling van woonwagencentrum Beukbergen. De thema’s variëren van praktische rompslomp tot ingewikkelde kwesties. Voorbeelden zijn afvalcontainers, Japanse duizendknoop, bedrijvigheid en onderhuur. Binnenkort ontmoeten we de bewonerscommissie. Met medewerkers verken ik mogelijkheden voor een verdere verdieping van de vriendschapsrelatie tussen het Marokkaanse Berkane en Zeist. We denken aan activiteiten en ontmoetingen in de sfeer van ondernemers, sport en cultuur in de buurt en onderwijs. We stemmen met onze Marokkaanse contacten in Berkane en in Zeist onze wederzijdse verwachtingen af.

In de B&W-vergadering op dinsdag besteden we veel aandacht aan een evaluatie van de centrumvisie Zeist. Er ligt een uitgebreid onderzoeksrapport. Daar zijn we in hoofdlijn tevreden mee. Er zitten veel kansen en mogelijkheden in voor verdere ontwikkelingen in het centrum. Daaraan zal worden gewerkt. In de loop van november vinden in de gemeenteraad de informatieve ronde tafel en het debat plaats. ‘s Middags zijn we te gast in Woerden op de jaarlijkse U10-Collegedag. We praten bij over diverse thema’s, zoals mobiliteit, economie en wonen in de regio Utrecht. Stedenbouwkundige en landschapsarchitect Gijs van den Boomen vertelt over de wijze waarop we toe werken naar een aantrekkelijk ontwikkelperspectief.

Woensdag spreek ik gemeentesecretaris René Grotens. Het is een eerste reflectie over zijn ervaringen vanaf begin dit jaar als adviseurs van B&W en leidinggevende van de organisatie. Veelzijdig werk, voor een veelzijdige samenleving met een veelzijdig team van professionals. Inspirerende opgave. Ook praat ik samen met wethouder Marcel Fluitman met medewerkers bij over de verdere optimalisatie van het gemeentehuis voor gebruik door de samenleving en goede dienstverlening. Ook verdiep ik me in de verdere ontwikkeling van het Netwerk M50 (middelgrote gemeenten). We denken na over het inrichten van leerkringen en het vorm geven van politieke lobby. ‘s Avonds woon ik een debatavond bij van het Mediacentrum Zeist. Het onderwerp is Respect. Onder leiding van journalist en inwoner Job Bot praten we over trends, incidenten en aanbevelingen, uit wetenschap en praktijk. Elkaar blijven ontmoeten en het goede gesprek voeren, ook op buurt- en straatniveau, zijn van wezenlijke betekenis voor een goed leven in Zeist.

Donderdag spreek ik met Sjoerd Hania en Ellen Steijvers. Beiden zijn op diverse plekken in ons land actief in het anders maken en vernieuwen van de lokale democratie. Dit doen zij onder meer in de vorm van werktheater Blij&Vrij. Het is een attractieve manier om te werken aan de ontwikkeling van de democratie. ‘s Avonds ben ik bij een bijeenkomst, georganiseerd door de Rekenkamer Zeist. Het gaat over dienstverlening; Slim luisteren naar klanten. We voeren ook tafelgesprekken over de vraag: “Wat versta jij onder goede dienstverlening?”.

Op vrijdag ga ik even langs bij het Zeister Mannenkoor; ik bewonder de (ver)nieuwbouw van het Torenlaantheater. Op 8 november is de officiële opening. In de Marokkaanse Moskee woon ik het vrijdagmiddaggebed bij. Aansluitend praat ik met bestuur en bezoekers bij over aspecten van het leven in Zeist en elders. Het is een waardevolle ontmoeting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie