Correspondente Lydia van der Meer mag de Sint interviewen in zijn slaapvertrek in Slot Zeist. FOTO: de Foto Piet
Correspondente Lydia van der Meer mag de Sint interviewen in zijn slaapvertrek in Slot Zeist. FOTO: de Foto Piet Foto: Zwarte piet

De magie van Sinterklaas zijn in Zeist

28 november 2018 om 16:02 Algemeen

Zeist - Albert Zuurveld (53) is al vijf jaar ‘dé Sinterklaas’ tijdens de intocht van Zeist. Ook heeft hij het Slot van Sinterklaas in Slot Zeist opgezet voor het zesde jaar en de Sinterklaas theatervoorstelling in Figi. Niets is mooier dan de magie van het Sinterklaasfeest vindt Albert. “Kinderen zijn het leukste wat er is.”

door Lydia van der Meer

Albert komt uit een echte Sint familie. Zowel zijn vader, opa, als overgrootvader speelden Sinterklaas. Als klein kind groeide Albert op met dit hele fenomeen en begon zijn carrière als zwarte piet. Moeder Janny heeft de mantels genaaid en de ring van Sint gaat al meerdere generaties mee. De twee dochters en zoon van Albert werken inmiddels ook bij het Slot van Sinterklaas bij de ‘bakkerij’ en de artiestenplanning. Zoonlief staat als ‘chef’ in de keuken en wil later ook graag Sinterklaas worden.

“Nu ik wat ouder ben groei ik steeds beter in de rol van Sinterklaas,” vertelt Albert. “Ik organiseer de hele intocht en het Slot van Sinterklaas mee dus zit van begin tot het einde helemaal in het evenement. Dankzij de steun van de gemeente Zeist, de sponsoren en Figi kunnen we de Sinterklaas evenementen organiseren maar ook uitbreiden en perfectioneren. In het dagelijks leven organiseer ik ook evenementen dus ik ben wel wat gewend. Het zijn pittige dagen. Ik speel niet alleen Sinterklaas maar ben verantwoordelijk voor de intocht, de voorstelling en het Slot van Sinterklaas. Ik kan met die baard geen hap eten dus ik leef die dagen op twee chocomelletjes.”

Vorig jaar was Sinterklaas tweede trending topic op Twitter. Sint viel van zijn paard af tijdens het afstijgen. ‘Mijn mantel was zwaar en doorweekt van de regen en trok mij achterover, ik viel op de grond en mijn mijter viel ook af. Gelukkig zat mijn haarwerk muurvast. Ik stond op en ging weer verder. Gelukkig hebben weinig kinderen er wat van meegekregen. Mensen stonden dit jaar wel bij Figi te wachten of ik bij het afstijgen weer zou vallen. Ik heb overigens speciale paardrijlessen gevolgd om de intocht op een paard te kunnen doen.

Natuurlijk gaat ook de hele zwarte pieten discussie niet aan Albert voorbij. “De pieten in Zeist mogen zelf beslissen hoe ze eruit willen zien. De historie komt niet overeen met wat er nu allemaal gaande is,” zegt Albert. “Het is zo uit de hand gelopen. Wij willen neutraal blijven. Bij de komst van de zwart wit televisie moesten pieten lichtbruin worden geschminkt. Anders zag je ze niet. Toen de kleurentelevisies kwamen werden de pieten weer donkerder gemaakt. Omdat je het dan gewoon beter zag. Volgens mij loopt het goed zoals het nu gaat. Het enige wat ik wil is het feest jaarlijks leuker maken.”

Albert streeft ernaar om de intocht wat gezonder te maken. “Tegenwoordig zie je mensen met tassen langs de kant om zoveel mogelijk pepernoten te verzamelen. Die delen we nog steeds uit, maar wel iets minder. De winkeliers betalen die pepernoten tenslotte.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie