Foto van het monument met een aantal ‘Uitsmijters’
Foto van het monument met een aantal ‘Uitsmijters’

100 jaar op de bres voor fietspaden

2 november 2018 om 19:48 Algemeen

Op 2 november onthult wethouder Wouter Catsburg om 16.00 uur een plaquette die het streven, stammend uit begin vorige eeuw, naar veilige fietspaden memoreert.

Zeist - De plaquette is ontworpen door Theo van de Vathorst (85) die ook de obelisk ontwierp waar de plaquette op is bevestigd. De obelisk eert de ‘Rijwielpadvereniging Utrecht met Omstreken 1918-1968’ en staat op het kruispunt Oude Woudenbergse Zandweg en Oude Postweg, nabij fietsknooppunt 83. De onthulling is hét moment voor de werkgroep “Zeist op de fiets” om zijn plannen te presenteren. Ambities die naadloos aansluiten bij die van 1918. Begin vorige eeuw werden in Nederland de eerste rijwielpadverenigingen opgericht. Op initiatief van de Zeistenaar J. Robertson Redelé is in 1918 de ‘Rijwielpadvereniging Utrecht met Omstreken’ (UMO) opgericht. Vanuit het centrale bestuur werden plaatselijke afdelingen opgericht. Zeist was de meest actieve afdeling met in verhouding de meeste leden.

Het doel van de verenigingen was niet alleen om fietsers de natuur in brengen maar ook om paden op afstand van doorgaande wegen aan te leggen zodat er veilige fietsverbindingen kwamen tussen dorpen en steden. In de provincie Utrecht waren alle fietspaden bewegwijzerd als UMO-paden. Na 50 jaar is de vereniging opgeheven.

De Oude Woudenbergse Zandweg en de Oude Postweg zijn vermoedelijk de eerste elkaar kruisende vrij liggende rijwielpaden in Nederland. Op het kruispunt - in de bossen van Austerlitz - staat een monument. De obelisk is een ontwerp van de bekende Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst. Het monument heeft de vorm van een obelisk en is opgericht als een blijvende herinnering aan de ‘Rijwielpadvereniging Utrecht met Omstreken 1918-1968’.

25 Jaar geleden startte in Zeist een fietsgroep. Nog steeds doorkruisen de mannen elke vrijdag de Utrechtse Heuvelrug en omgeving. Inmiddels allemaal gepensioneerd maar nog fysiek actief. En bij het einde van de fietstocht wordt in Austerlitz altijd even stilgestaan bij de obelisk ter herdenking van de fietsers die hen hier al 100 jaar voorgingen.

De fietsgroep ontleent zijn naam “de uitsmijters” aan de gewoonte om na afloop van elke tocht een uitsmijter te eten bij restaurant de Pandarve. Daarom benaderden ze de eigenaar van de obelisk en vroegen de nog steeds actieve beeldhouwer Theo van de Vathorst (85) een bronzen plaquette te ontwerpen om te monteren op de obelisk.

Indachtig aan de UMO oprichters van 100 jaar geleden heeft fietsgroep ‘de Uitsmijters’ ook contact gezocht met de werkgroep ‘Zeist op de Fiets’, onderdeel van Samen Duurzaam Zeist. Deze werkgroep ijvert –net als hun illustere voorgangers van het UMO – voor goede en veilige fietsverbindingen in onze regio. Ze onthullen hun plan van aanpak op 2 november om 16.00 uur nadat Wouter Catsburg, wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit, Openbare ruimte en ICT de plaquette heeft onthuld.

De obelisk is alleen per fiets (5 minuten) of te voet (15 minuten) te bereiken vanaf de P-plaats teg1enover het Beauforthuis aan de Woudenbergseweg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie