In het Walkartpark is geen aansluiting voor stromend water. Organisatoren van evenementen moeten daarom noodopliossingen bedenken voor sanitaire voorzieningen voor de bezoekers en standhouders.
In het Walkartpark is geen aansluiting voor stromend water. Organisatoren van evenementen moeten daarom noodopliossingen bedenken voor sanitaire voorzieningen voor de bezoekers en standhouders.

Ongewenste droogte in Walkartpark

12 september 2018 om 11:50 Algemeen

Het Walkartpark is een parel in het hartje van Zeist. Vorig jaar mooi gerenoveerd en voorzien van nieuwe banken en een fraai hek. De fontein is in oude glorie hersteld. Helemaal klaar voor veel drukbezochte evenementen, zoals de gemeente voor ogen staat?

door Asta Diepen Stöpler

ZEIST - Nee, toch niet volgens organisatoren en deelnemers van evenementen in het Walkartpark. Zij willen graag aansluitingen voor stromend water en sterkere stroom om zo de duizenden bezoekers van de markten en events beter van dienst te kunnen zijn.

“Het ontbreken van een wateraansluiting is een grote belasting van de kraamhouders, bezoekers en vrijwilligers van de Walk Art Markt. Het betekent namelijk dat wij geen goede sanitaire voorzieningen kunnen treffen. Met stromend water zijn hygiënische wc-trucks mogelijk, voorzien van wasgelegenheid voor de handen en voldoende spoelwater voor de wc’s. We doen ieder jaar ons uiterste best om goede toiletfaciliteiten te regelen, maar het is ons onmogelijk om aan de meest basale eisen te voldoen”, aldus Beatrice Kruger van de werkgroep Walk Art Markt.

“Voor het stageld (35 euro per dag, red.) in het park mag een ondernemer toch wat verwachten”, stelt Franklin Knoops van Franklin Food friet. Hij staat ieder jaar op de Walk Art Markt met zijn biologische frietkraam. “De horeca is wettelijk verplicht stromend water te hebben. Het is er nu wel te regelen, maar het is lastig. Een omgekeerde jerrycan water is ook stromend water, maar de gemeente zou voor goede faciliteiten moeten zorgen.”


Iedere woensdag staan zeven foodtrucks in het Walkartpark, verenigd onder de naam Horeca Walkartpark. Ook zij zijn gedwongen zelf noodoplossingen te bedenken, zoals boilers of flessen handwasmiddel van 100% alcohol voor hygiënisch schone handen. “Het Walkartpark is het mooiste terras van Zeist en we staan hier al anderhalf jaar met veel plezier. Het zou veel beter zijn als hier stromend water en toiletten waren. Bovendien komen er volgend jaar waarschijnlijk nog twee trucks bij. Dan is sterkere stroom echt noodzakelijk; met de huidige voorzieningen gaan we het niet redden.”

“Ik was meteen verliefd op het Walkartpark”, zegt Rogier Engels, organisator van de Trotsmarkt, die vijf keer per jaar in het Walkartpark gehouden wordt. “In 2017 was ik op zoek naar een goede locatie. Het park was toen net gerestaureerd en zo volmaakt voor mijn evenementen: intiem, sfeervol met veel groen. Het enige nadeel is het ontbreken van stromend water. Ik huur daarom een toiletwagen, die redelijk aan de behoeften voldoet. Maar het is niet zo goed als ik zou wensen. Met een wateraansluiting en een zwaardere aansluiting voor elektra zou het Walkartpark perfect zijn.”

De SP-fractie heeft onlangs schriftelijk aan het college van B&W gevraagd waarom ‘ten behoeve van evenementen in het Walkartpark, de waterleiding niet is aangesloten? Zodat deze onder andere voor een betere toiletinrichting gebruikt kan worden.’


In het midden van het park onder wat struiken steken drie knalrode grote buizen boven de grond. Hierin zitten voorzieningen voor water en elektriciteit. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om het Walkartpark helemaal af te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie