Jubilerend Gilde Zeist biedt veel meer

27 juli 2018 om 12:51 Algemeen

Gilde Zeist bestaat dit jaar 25 jaar. Gilde organiseert rondleidingen maar doet daarnaast nog veel meer. Agnes Bos- van Oest is gids bij Gilde en Hein Teuwen is algemeen coördinator. Zij kunnen alles vertellen over de jubilerende organisatie.

door Maarten Bos

Zeist - Agnes: “In mei hebben we het jubileumjaar geopend in het gemeentehuis en bij Belcourt met kraampjes van elk project. We hebben bij die gelegenheid een glossy uitgegeven in een oplage van 50.000. In dat jubileumtijdschrift worden al onze activiteiten beschreven. We doen natuurlijk de bekende rondleidingen op het Slot, maar hebben nog op tal van andere plekken in Zeist rondleidingen. Daar zijn ongeveer 25 gidsen bij betrokken”.

Veel projecten

Hein: “We hebben nog veel meer vrijwilligers, wel zo’n 350. We hebben dan ook andere projecten. Er is Power. Daarbij begeleiden we mensen in het omgaan met het pensioen. Power organiseert een filmfestival hierover in augustus.

We helpen kinderen met het leren indelen van hun werk via Coach for You. Op de middelbare school zijn er scholieren die dreigen uit te vallen. Die ondersteunen wij met Support For You. Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Kijk er ons tijdschrift op na”.

Samenspraak

Agnes/Hein: “Leuk om te vermelden is nog wel Samenspraak. Daarbij geven vrijwilligers Nederlandse les aan anderstaligen in een 1-op-1-setting. En we verzorgen ook individuele bemiddeling voor mensen die geholpen willen worden bij het invullen van de belastingformulieren of bij het gebruik van computers”. Agnes vervolgt: “Ik ben zelf wel zo’n 15 uur per week bezig met mijn werk voor Gilde. Het is voor mij echt een hobby.”
Agnes en Hein willen graag nog laten weten dat er op 29 en 30 september historische jubileumrondleidingen zijn in Slot Zeist waar acteurs/gidsen aan deelnemen ik kostuums. Agnes: “Dat moet je echt nog even vermelden, want dat is heel speciaal”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie