Bram Dekker en Lidy Nijhof  FOTO: Maarten Bos
Bram Dekker en Lidy Nijhof FOTO: Maarten Bos Foto: Maarten Bos

Al heel haar leven vrijwilligerswerk

28 juni 2018 om 19:13 Algemeen

Lidy Nijhof is in 1949 in Driebergen geboren en woont al haar hele leven in dat dorp. Zolang ze zich kan herinneren doet ze vrijwilligerswerk. Ze kreeg het met de paplepel ingegoten. Nog onlangs was er een portret van haar werk voor Eet Mee Met De Kerk in Driebergen op de NCRV-KRO-televisie. Een gesprek met haar in haar pittoreske Driebergse woning.

door Maarten Bos

Driebergen - Lidy: “Mijn ouders deden al veel vrijwilligerswerk. Als kind moest ik van mijn moeder boodschappen doen voor buurtgenoten. Ik had er niet altijd zin in maar ik deed het toch. Zo brachten ze je normen en waarden bij. Nu vind ik het vanzelfsprekend om iets voor anderen te doen”.

Die normen en waarden waren voor de ouders van Lidy zo belangrijk dat zij in de oorlog Joodse onderduikers in huis namen. Lidy: “In de oorlog emigreerden die mensen naar Zweden . Na de oorlog bezochten wij ze in Amsterdam als ze op bezoek waren. Het toeval wil dat ik nu weer contact heb met de twee zoons. Een van hen schreef een boek over deze episode. Hij wist het Driebergse adres en zo heeft hij mij gevonden”. Lidy woont nu nog in de woning waar de onderduikers verstopt zaten, haar geboortehuis. Ze is er wel ooit een poosje weggeweest.

De lijst van vrijwilligersbaantjes die Lidy heeft gehad is lang. Ze vindt het zelf niettemin heel gewoon dat ze dit allemaal gedaan heeft. Zo liep ze altijd vele collectes. Lidy: “Zoveel dat de mensen gingen zeggen: ben je er nu alweer? Toen mijn man ziek werd en kort daarna overleed ben ik met het collecteren gestopt. Mijn zoon heeft het overgenomen omdat hij vindt dat als iedereen een klein steentje bijdraagt dat dan de wereld misschien iets beter wordt”.

Samen met diaken Bram Dekker (1947) heeft Lidy tien jaar geleden Eet Mee Met De Kerk bedacht. Bram Dekker die ook bij het gesprek aanwezig is zegt daarover : “Dat project wordt door de diaconie van Driebergen georganiseerd om de mensen gezelligheid en sociaal contact te bieden en om iets te doen aan de eenzaamheid, die er ook veel is”. De deelnemers geven zich twee weken van tevoren op bij Lidy die dan op een ochtend van acht tot twaalf wel vijftig telefoontjes krijgt. Het leukste van dit vrijwilligerswerk vindt Lidy nog het dekken van de tafels. “Ik ben niet voor niets etaleuse van beroep”, legt zij uit. Eet Mee Met De Kerk vindt een keer per maand plaats.

Het is heel prijzenswaardig dat mensen als Lidy en Bram zich belangeloos inzetten voor de medeburgers. Lidy zegt nog: “Bij ons in de buurt is het heel normaal dat we elkaar helpen. Toen ik laatst in het ziekenhuis was verzorgde mijn buurvrouw als vanzelfsprekend mijn katten. Ik ben nu zelf een beetje slecht ter been en nu moet ik weleens om assistentie vragen. Eerlijk gezegd vind ik dat veel moeilijker dan anderen te helpen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie