Hoe wordt jouw levensboek een feestje voor jezelf en anderen?

17 april 2018 om 15:02 Algemeen

Zeist - Hoe maak je een boek van een levensverhaal en wat doet dat met jou? Die vragen staan centraal in het boek ‘Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’ dat Daniëla Postma schreef. Haar boek verscheen op 7 april bij Droomvallei Uitgeverij. In negen hoofdstukken behandelt zij alle fases van eerste idee tot aan het boekfeestje. Naast handige tips en oefeningen vind je allerlei ervaringsverhalen en voorbeelden voor zowel tekst als vormgeving in deze geïllustreerde handleiding. Bovendien worden in alle openheid emotionele dilemma’s besproken waar je zowel tijdens als na het schrijven tegenaan kunt lopen. Op vrijdag 20 april geeft zij voor belangstellenden van 19.30 tot 21.30 uur een boekpresentatie in het Kerkelijk Centrum, De Clomp 33-02.

Daniëla Postma: “Ontzettend jammer vind ik het dat zoveel mensen bij het schrijven van een levensverhaal vastlopen en dat het dan meestal niet meer ervan komt om van dat levensverhaal ook een echt boek te maken - laat staan een móói boek dat past bij de persoon over wie het verhaal gaat. Helaas is de stap naar een drukkerij voor veel mensen net een brug te ver. Ze vinden het moeilijk of zelfs een beetje eng; en ze kiezen dan liever voor iets wat ze al eerder hebben gedaan, zoals kopieën laten maken bij de copyrette en alles inbinden in een simpel ringbandje – hoewel dat verhoudingsgewijs eigenlijk duurder is. Of ze komen niet eens verder dan die stapel met aantekeningen, omdat ze het lastig vinden om te beoordelen wanneer een levensverhaal goed genoeg is voor publicatie.

Ik wilde daarin graag verandering brengen. Bij vrijwel alle ruim 25 boeken die ik sinds 2012 mocht helpen maken - als schrijfcoach, redacteur en/of vormgever - zie ik zoveel mooie dingen gebeuren. Bestaande relaties verdiepen zich en soms vormt een boek zelfs de aanleiding om verbroken contacten te herstellen. Niet zelden brengen deze boeken met levensverhalen ook inspiratie of troost bij mensen die de auteur voorheen nog niet kende. Anderen doen nieuwe ideeën op of zien opeens hoe ze gemakkelijker met een lastige situatie kunnen omgaan. En voor de schrijvers is het steeds weer een bekroning van al dat harde werken: de kick die je krijgt als je jouw eigen boek in handen kunt houden, is nauwelijks te verwoorden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie