Afbeelding
Foto: Mel Boas

Topwijn, gewoon uit Zeist

27 oktober 2017 om 08:00 Algemeen

Het is even doorpakken voor de vrijwilligers van de wijngaard Hoog Beek & Royen in Zeist. De johanniterdruiven worden geoogst en moeten snel bij de wijnmaker in het Twentse Bentelo zijn.

Zeist - De vrijwilligers worden volgens secretaris Rob Wagenaar vier jaar na de start van de wijngaard geen vrijwilligers meer genoemd, maar wijngaardeniers. De zilveren medaille die de johanniter in september in Wenen bij het prestigieuze wijnkeuringsinstituut AWC kreeg, maakt het matige seizoen een beetje goed. Late nachtvorst heeft flink huisgehouden onder de wijnranken. Was vorig jaar nog een topjaar met 2.000 kilo van de witte druiven, dit jaar is er ongeveer 1.000 kilo opgehaald. Goed voor 1.000 flessen wijn. Tegen nachtvorst is volgens Sigrid van Ede best iets te ondernemen, behalve als die op twee meter hoogte wordt gemeten. Het leed wordt verzacht door de wetenschap dat Hoog Beek & Royen ook dit jaar weer een prima johanniter zal afleveren. De helft minder flessen, maar nog altijd een serieus goede wijn.

‘Te veel regen, daar kan de johanniter
niet tegen’

Naast die verfoeide nachtvorst, hadden de druiven dit jaar ook te maken met uitzonderlijk veel regen. Een beetje regen is niet erg, zegt Van Ede, die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de planten en druiven. „Maar te veel regen, daar kan de johanniter niet tegen. Een normale druiventros heeft veel ruimte tussen de vruchten. De johanniter kun je vergelijken met een maïskolf. De druiven zitten erg dicht op elkaar. Als er dan veel regen valt, blijft het water tussen de vruchten staan”, legt Van Ede uit. Als een schimmel dan een kans krijgt, is er sprake van natte botrytis. Een schimmel die Van Ede, in tegenstelling tot de droge variant ervan, niet graag ziet. De natte variant verpest de druif, de droge variant - ofwel edele rotting - daarentegen komt de wijn uiteindelijk ten goede omdat er meer suiker in de druif zit die in alcohol kan worden omgezet.
Vier jaar geleden werden de druivelaars in de voormalige moestuin van landgoed Hoog Beek & Royen geplant. Elke wijnboer zou hebben gezegd dat de druivelaars minstens drie jaar nodig zouden hebben om goed wortel te schieten. Niet bij Hoog Beek & Royen. „Hier kwam de stok in een gespreid bedje”, vertelt Van Ede. „In Frankrijk moeten de wortels flink zoeken naar voeding in de karige grond. Hier ligt een dikke, voedingsrijke laag voor ze klaar.” De grootste verrassing was volgens secretaris Wagenaar dat de wijngaard echt een kwaliteitswijn zou opleveren. „Dat hadden we in het begin niet verwacht.” De eerste wijn leverde de wijngaardeniers in 2015 meteen al een prijs op. Er zouden er nog vele volgen. Volgens Wagenaar is er uit het hele land veel belangstelling voor de Zeister wijngaard. „We zijn niet alleen een wijngaard, maar ook een bijzonder stadslandbouwproject. Het is een vrijwilligersproject dat geld op kan leveren. Vandaar de belangstelling. Dit jaar draaien we voor het eerst zwarte cijfers. Met dat geld kunnen we goede doelen ondersteunen.” De wijngaard is een initiatief van de Rotary Club Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie