FOTO: Mel Boas
FOTO: Mel Boas Foto: Mel Boas

Zeister kunstenaars actief op Walkart Markt

16 augustus 2017 om 09:43 Algemeen

Zeist - Zaterdag 12 augustus kwam er traditiegetrouw een einde aan de zomerstilte in Zeist met de WalkArtMarkt. Ruim 140 kramen stonden gevuld klaar voor de bezoekers in het park aan de Slotlaan. In de kramen een keur aan beelden, textiel, vormgeving, keramiek, schilderijen, tekeningen, origami, poppen en nog veel meer. Het werd gezellig druk bij alle kraampjes vol handgemaakte kunst en kunstnijverheid. In het park werden ook workshops en demonstraties gegeven. Zo kon men rondom de kraam van De Toets onder meer een portret laten schilderen door kunstenaars van het Zeister kunstenaarscollectief. Elfi Ramar Mischitz, op de foto, is een van hen. Op het centrale foodplein genoten de bezoekers van lekkere hapjes en drankjes van verschillende bekende Zeisters roodtrucks.

De regen probeerde tevergeefs spelbreker te zijn, afgelopen zaterdag. Maar meer dan 5.000 bezoekers lieten zich niet er niet door weerhouden. Ze kwamen met plezier op de 140 kramen in het Walkartpark af om te genieten van handgemaakte kunst en kunstnijverheid.

Genieten van de variatie

In de ochtend beschermden paraplu’s tegen motregen en hoosbuien. ‘s Middags scheen de zon aangenaam en konden de jassen uit. “Het is elk jaar weer genieten van de variatie op de Walk Art Markt. Als er iets moois tussen zit, dan koop ik wel eens was”, aldus Marcel. Eerlijk gezegd ziet hij veel prachtige dingen, maar daar kan hij natuurlijk niet mee thuis komen.

Daarom is het voor hem vooral kijken en genieten. Nu nog meer dan vroeger, want er stonden twintig kramen meer, 140 in totaal. “Ik houd van de reuring van deze markt”, aldus Peter. “Jammer dat er geen poffertjeskraam is. Als lokaal politicus ben ik voorstander van meer activiteiten in Zeist. Het Walkartpark leent zich hier goed voor, maar er zijn meer goede plekken voor evenementen. Aan een tafeltje op het drukbezochte Foodplein zitten Theo, Nel en Ria koffie te drinken. Ze genieten zichtbaar. Nel komt ieder jaar en vaak “heeft te veel gekocht, zoveel mooie dingen zijn er: bewerkte lapjes, gestoffeerde boekjes en dergelijke.”

Gezellige sfeer

Ze is van plan om straks nog even over de markt te lopen. Wie weet wat ze ziet. Theo geniet ieder jaar weer van de gezellige sfeer. “Leuk om naar de mensen te kijken. En naar de kraamhouders, hoe zij reageren op de vele nieuwsgierige passanten.” mVoor Ria zijn de “grote variatie en creativiteit van de standhouders elke keer weer een feest.” Marieke is dit jaar alleen op markt. “Mijn man ging niet mee, maar ik wil per se een rondje lopen. Altijd leuk en verrassen om te zien wat mensen etaleren.

Onlangs gerenoveerd

Voor een bijna-jarige vriendin heb ik een leuk cadeau gevonden: een prachtige ketting.” Ineke komt met minstens 2 volle tassen het park uit.

Handig voor mensen in een rolstoel

“Een mooie armband en bijpassende ketting heb ik op de kop getikt. Mijn man heeft me begin van de middag afgezet en komt me nu halen.” Dat het Walkartpark onlangs gerenoveerd is, valt velen op. “De paden zijn goed vlak, dat is handig voor mensen in een rolstoel, zoals ik”, aldus Gigi. “Alleen is het jammer dat het zo druk is dat ik niet dicht bij de kramen kan komen om te zien wat er ligt.”

Wens

Maar waarschijnlijk is haar wens om de markt 1 uur te reserveren voor mensen in een rolstoel, niet uitvoerbaar.

FOTO: Asta Diepen-Stöpler
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie