Wethouder Marcel Fluitman: “We denken dat deze maatregelen eraan bijdragen dat het gebied veiliger, leefbaarder en aantrekkelijker wordt. Ik wil dat het goed wonen en werken is in de Dorpsstraten en zeker ook dat jongeren er veilig kunnen uitgaan.”
Wethouder Marcel Fluitman: “We denken dat deze maatregelen eraan bijdragen dat het gebied veiliger, leefbaarder en aantrekkelijker wordt. Ik wil dat het goed wonen en werken is in de Dorpsstraten en zeker ook dat jongeren er veilig kunnen uitgaan.”

Het is zo ver: een impuls voor de Dorpsstraten

28 juni 2017 om 17:06 Politiek

Zeist - Er komen meer fietsenstallingen, er start een proef om tijdens uitgaansavonden de 2e Dorpsstraat af te sluiten en ook een proef met flexibele sluitingstijden, er komt een officiële taxistandplaats, nieuwe bomen en planten én een gevelfonds voor ondernemers en pandeigenaren op de 2e Dorpsstraat. Dat meldt de voorlichter van de gemeente Zeist.

Minder geluidsoverlast 
Op vrijdag- en zaterdagnacht veroorzaakt uitgaanspubliek geregeld geluidsoverlast. Dat is één van de meest gehoorde klachten in het gebied. Het college wil onderzoeken of deze overlast verminderd wordt als horecagelegenheden niet allemaal tegelijk sluiten, maar juist op verschillende tijdstippen. Daarom start de proef flexibele sluitingstijden in september. Het doel is dat jongeren de cafés gespreid verlaten en niet met z’n allen in één keer, met alle herrie van dien. Bovendien komt er vanaf 2:00 uur een toegangsstop. De proef loopt één jaar en wordt iedere drie maanden gemonitord, bovendien wordt vooraf een nulmeting gedaan. 

Meer verkeersveiligheid
Uitgaanspubliek en autoverkeer gaan niet goed samen. Om eventuele ongelukken op de 2e Dorpsstraat te voorkomen wordt een tweede proef gestart. Vanaf half september wordt de 2e Dorpsstraat tijdens de vrijdag- en zaterdagnacht afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, behalve voor hulpdiensten natuurlijk. Tussen 23:00 uur en 5:00 uur wordt dan omgereden. Ook deze proef duurt één jaar en wordt op dezelfde manier gemonitord als de proef flexibele sluitingstijden. 

Een mooiere, groenere ‘entree van Zeist’
De Dorpsstraten zijn de entree van Zeist. En die mag best aantrekkelijker worden. Daarom is er nu een gevelfonds voor eigenaren en ondernemers op de 2e Dorpsstraat. Zo kunnen zij hun gevel, deels met subsidie, verbeteren. Ook worden bomen geplant op de Dorpsstraten en komen er bloembakken. Het parkeerstukje op de 1ste Dorpsstraat verdwijnt en wordt opgevuld met bloemen en planten.      

Meer fietsenstallingen
Uit tellingen blijkt dat er op uitgaansavonden zo’n 200 fietsenstallingen te weinig zijn op de Dorpsstraten en het Rond. Daarom komen er meer fietsenrekken, daarvan hebben fietsers overdag ook voordeel.

Meer info:  www.zeist.nl/dorpsstraten Nieuwsbrief: www.zeist.nl/nieuwsbrieven Inloopcafé: 25 september 
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie