Een historische foto van het hoofdgebouw van de Willem Arntsz Hoeve.
Een historische foto van het hoofdgebouw van de Willem Arntsz Hoeve.

Historisch weekend met première van de film Retourtje Den Dolder

4 november 2016 om 07:00 Algemeen

Den Dolder - De Historische Vereniging Den Dolder pakt dit jaar op 4, 5 en 6 november uit met een gevarieerd programma voor een breed publiek. Naast een tentoonstelling op twee locaties, presentaties en muziek opent het weekend met de première van de korte film ‘Retourtje Den Dolder’. In deze filmproductie van Het Rozenhuis wordt een goede impressie gegeven van het prachtige gebied en de bijzondere architectuur.

De opening is op vrijdagmiddag 4 november om 13.00 uur in de Gehoorzaal. Wethouder Marcel Fluitman houdt een korte openingsrede en Anne en Manuel vertellen hun persoonlijke verhaal als ervaringsdeskundigen van Altrecht. Dan wordt de film ‘Retourtje Den Dolder’ vertoond.

Zowel in de Gehoorzaal als in de Boshut zijn foto’s en attributen tentoongesteld die een goed zicht geven op het leven en werken op de W.A.-Hoeve in samenhang met het dorp: de paviljoens, de sport- en spelactiviteiten, het personeel, de oorlogsjaren en de Dennendal-affaire. Kinderen kunnen alle dagen onder begeleiding een speurtocht doen in de Gehoorzaal en u kunt een wandel- of fietstocht beginnen vanaf de Gehoorzaal. In het Vijfde Seizoen is op zaterdag en zondag de kunst te bewonderen die door de jaren heen is gemaakt met en voor de cliënten. De brandweerkazerne is beperkt open om de oude details van voorheen het badhuis te laten zien.

Op zaterdagochtend 5 november praat Marco Gietema ons bij over zijn onderzoek naar de Vergeten Slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Zijn lezing is om 11.00 uur in de Gehoorzaal. Zaterdagmiddag om 13.30 uur geeft Bartho Smit een lezing over de Dennendal-affaire. Deze roemruchte tijd staat centraal in het programma dat in de Boshut wordt georganiseerd. Het hele weekend is daar veel materiaal te bekijken en te beluisteren uit die tijd. Rond de lezing op zaterdagmiddag is er muziek uit die jaren uitgevoerd door een ensemble van MV dr. Engelhard. Aansluitend volgt een paneldiscussie onder leiding van Inge Mans. Op zondag 6 november om 13.30 uur houdt Joost Vijselaar een lezing in de Gehoorzaal over 100 jaar psychiatrische zorg. De titel van zijn voordracht luidt: ‘Herstel waar het mogelijk is, een eeuw psychiatrische zorg’.

Alle activiteiten zijn op het terrein van de W.A. Hoeve. U kunt het terrein te voet bereiken vanaf het station. Op vrijdag en zaterdag stopt er een bus bij de halte W.A. Hoeve, lijn 59 (Zeist - Hilversum v.v.). Er is voldoende parkeerruimte bij alle locaties. Toegang is gratis.

Ter gelegenheid van dit weekend is een speciale Kroniek uitgegeven die huis aan huis wordt verspreid in Den Dolder, met het programma en diverse achtergrondverhalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie