Burgemeester Koos Janssen
Burgemeester Koos Janssen gemeente Zeist

Column burgemeester van Zeist: ‘Samen maken we het verschil’

6 juli 2022 om 06:10 Column

Deze week is de reguliere B&W-vergadering op maandag 27 juni. We bereiden ons voor op het VNG-congres dat op 28 en 29 juni in Hoorn en omgeving wordt georganiseerd. Ook nemen we besluiten over de aanstelling van diverse mensen tot (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en de komst van een delegatie uit het Marokkaanse Berkane in de periode 13 tot en met 16 september. Tenslotte stemmen we in met de evaluatie van de prestatieafspraken met de Zeister woningcorporaties. 

VOLLENHOVE VOORUIT Tussentijds loop ik even binnen in de Raadzaal. Kinderen en leerkrachten van basisschool Op Dreef werken aan ideeën voor Vollenhove Vooruit. 

ONDERMIJNING Rond het middaguur spreken we in het college over ondermijning. ’s Middags heb ik digitaal afstemmingsoverleg met de Veiligheidsregio Utrecht. 

VLUCHTELINGEN We bespreken diverse aspecten van de huidige vluchtelingencrisis en zoeken oplossingen op het vlak van huisvesting. 

HONDERD DAGEN ’s Avonds ontmoet ik de nieuwe leden van de gemeenteraad van Zeist. Hun eerste honderd dagen zijn voorbij. We wisselen verwonderpunten, verwachtingen en wel en wee uit. Het is een waardevol gesprek.

HOORN EN ENKHUIZEN Dinsdag reist het college af naar Westfriesland. Zeven gemeenten, waaronder Hoorn en Enkhuizen, zijn twee dagen gastheer van het jaarlijks congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Thema is ‘Gemeenten in de wereld, samen maken we het verschil’. Sprekers zijn onder meer corporate antropoloog Jitske Kramer, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en VNG-voorzitter Jan van Zanen. Vele uitdagingen en opgaven van deze tijd komen aan de orde. Voorbeelden zijn de kracht van cultuur van lokale gemeenschappen, de klimaat- en vluchtelingencrisis en gemeentefinanciën. In het programma is gelukkig ook ruimte ingebouwd voor ontmoeting en gesprek met bekende en nieuwe collega’s in het openbaar bestuur en gemeentepolitiek.

ACHMEA Donderdag heb ik een nader kennismakingsgesprek met Bianca Tetteroo, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea. 

POLITIE Ook neem ik deel aan een bijeenkomst op Slot Zeist, georganiseerd door de Politieacademie. Het is een reflectiegesprek over de strategische onderzoeksagenda voor de Politie, 2023-2026. Daarna ga ik naar Amersfoort voor overleg met de districtspolitie. We verdiepen ons in ondermijning en de aanstaande jaarwisseling. 

RAADSVERGADERING ’s Avonds komt de gemeenteraad bijeen. De raad stemt in met de Kadernota 2023, de voorbereiding van de Begroting 2023 en vraagt aandacht voor indexatie van de zogeheten geld-terug-regeling voor de lage inkomensgroepen en het verduurzamen van sociale woningen.

HERDENKING Op vrijdag woon ik de herdenking bij van de overledenen in het afgelopen jaar bij de Koninklijke Luchtmacht. Indrukwekkend is de uitvoering boven de voormalige vliegbasis Soesterberg door vier jachtvliegtuigen en van een missing-man-formatie.

WAKE Zondag spreek ik bij de 200ste Wake bij Detentiecentrum Zeist. Hoop geven en geduld hebben. Dat spreek ik uit naar de deelnemers die al zo vaak de Wake hebben bijgewoond. Dat spreek ik uit voor de kinderen en volwassenen die hier binnen zitten.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie