Tijdens ‘De Nacht’ komen alle militaire orkesten van de Nederlandse krijgsmacht samen.
Tijdens ‘De Nacht’ komen alle militaire orkesten van de Nederlandse krijgsmacht samen. AnneReitsma_Fotografie

Militaire muziek verbeeldt en verbindt in het Nationaal Militair Museum

18 maart 2023 om 08:57 Evenementen

SOESTERBERG United we play is de titel van de negende editie van het muziekfestival Nacht van de Militaire Muziek. In het Nationaal Militair Museum (NMM) maakt het publiek zaterdag 18 maart volgens aankondiging ,,op vernieuwende wijze kennis met militaire muziek”. De Nacht telt niet minder dan 36 optredens en is een gezamenlijk initiatief van het NMM en de Staf Militaire Muziek van Defensie. 

Nieuws gaat verder dan de gemeentegrens. Daarom brengen wij ook bijzondere verhalen van buiten jouw gemeente. Artikelen die je motiveren, inspireren en je aan het denken zetten. Kortom: verhalen die de moeite waard zijn om te lezen.

Binnen het thema United we play worden verhalen verteld en verbindingen gelegd met mensen en culturen, in traditionele stijl met Oekraïense marsmuziek, klassieke muziek, latin en soul. Ook is er aandacht voor cultuur uit eigen land en cultuur uit gebieden waar Defensie op vredesmissie is geweest. 

INSPIRERENDE GASTEN

Tijdens ‘De Nacht’ komen alle militaire orkesten van de Nederlandse krijgsmacht samen. Daarnaast zijn er inspirerende gasten als Ghaeth Almaghoot uit Syrië, soulzangeres Shirma Rouse, gitarist Andro Biswane, zangeres Giovanca, trompetvirtuoos Eric Vloeimans en NPO Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp. 

Speciaal voor het schilderij ‘De slag bij Quatre-Bras’ is een muziektheatervoorstelling ontwikkeld. Dit schilderij van vier meter hoog en zes meter breed van Jan Willem Pieneman is afkomstig uit Paleis Soestdijk. Het heeft er tweehonderd jaar gehangen en wordt momenteel door een groep van vijf restaurateurs in het museum gerestaureerd. Het publiek kan hun werkzaamheden op dinsdag, woensdag en donderdag van dichtbij bekijken. 


Foto: AnneReitsma_Fotografie.

WATERSNOODRAMP

Ook is er een voorstelling over de militaire inzet bij de watersnoodramp van 31 januari op 1 februari 1953, de grootste Nederlandse natuurramp van de twintigste eeuw. Daarbij kwamen ondanks de moedige inzet van talloze reddingswerkers 1836 mensen om het leven. Tienduizenden dieren verdronken en huizen werden verwoest. De ramp was het gevolg van de doorbraak van dijken op meer dan 150 plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Vooral bij de evacuatie van zo’n 72.000 mensen uit de overstroomde gebied speelde Defensie een belangrijke rol. Deze wordt, zeventig jaar na de ramp, nog eens duidelijk in de muzikale voorstelling tijdens de Nacht van de Militaire Muziek.

BESEF VERGROTEN

De Staf Militaire Muziek (SMM) ontvangt de aanvragen voor militaire muziek, doet de beoordeling en intake van deze aanvragen, en verzorgt de planning op hoofdlijnen. Daarnaast ondersteunt SMM bij zaken als inkoop, automatisering en auteursrechten. In samenwerking met anderen is SMM inhoudelijk betrokken de organisatie en Nationale Dodenherdenking, Prinsjesdag, de Nationale Taptoe en de Nederlandse Veteranendag. SMM valt onder de Staf van het Defensie Ondersteuningscommando. 

Het NMM in Soesterberg is één van de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen ze bij een groot publiek het besef vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Ze willen daarmee recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie