Oefenen met krijten
Oefenen met krijten Pritha Belle

Krijten voor het Klimaat: zondag 30 januari 15:00 uur bij PFZW

Lokaal Deel je nieuws

Op zondagmiddag 30 januari 2022 zijn kinderen e´n volwassenen welkom om in Zeist creatief in actie te komen voor het klimaat. Met elkaar maken we een grote kleurrijke stoepkrijttekening op het terrein van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), omdat zij pensioengeld beleggen in de fossiele industrie. Het initiatief voor deze vrolijke actie is genomen door een aantal buurtbewoners, onder meer zorgmedewerkers die zelf een pensioen hebben bij het fonds. Zij zien graag dat PFZW fossielvrij belegt, en zorgt voor de volgende generatie.

Initiatiefnemer Pritha: “Ik maak mij zorgen over het klimaat en wilde iets leuks doen om te laten zien dat het anders moet. Stoepkrijten lijkt mij ideaal. Je bent samen lekker creatief bezig en laat als betrokken Zeistenaren zien: wij willen dat jullie stoppen met het fossiel investeren van ons geld. Voor onze toekomst.”

PFZW belegt circa 4 miljard euro in de vervuilende fossiele industrie. Met toestemming van PFZW en de Gemeente Zeist is de actie georganiseerd.

“Krijten voor Klimaat” vindt plaats bij de hoofdingang van PFZW aan de Noordweg Noord 150 in Zeist van 15.00 tot 17.00 uur. De Coronarichtlijnen worden in acht genomen (1.5 meter afstand) en gevraagd wordt of iedereen volgens de richtlijnen een mondkapje draagt.

Initiatiefnemers van de actie zijn gezinnen uit de buurt. De actie wordt georganiseerd in samenwerking met diverse organisaties: Christian Climate Action (CCA), Extinction Rebellion (XR) en wordt gesteund door GroenLinks Zeist. CCA en XR organiseerden de afgelopen maanden reeds acht grote en kleine acties. Daarbij leerden zij buurtbewoners kennen. Een paar buren kregen toen het plan om met hun kinderen een stoepkrijttekening te gaan maken. Daar is deze middag uit ontstaan.

In het verleden is PFZW met gesprekken, petities en acties opgeroepen om te stoppen met beleggen van circa 4 miljard euro in de fossiele brandstoffenindustrie. Ook Oxfam Novib hield een petitie. Onder andere artsen, zorgmedewerkers, predikanten en kerkelijk werkers verenigden zich bij de acties. Zij uitten hun zorgen over hoe de klimaatcrisis nu al de gezondheid van veel mensen bedreigt en hoe de fossiele industrie de schepping verwoest.

Vorig jaar maakte pensioenfonds ABP bekend te stoppen met beleggingen in fossiele brandstoffen, mede onder invloed van maatschappelijke druk. Dat ging om 15 miljard euro. ABP verwacht dat dit geen negatieve invloed heeft op het rendement.

advertentie
Afbeelding
Vijf zomers vakantieouder voor Duitse Sacha 1 uur geleden
Afbeelding
Trevira2000 in De Wijngaard 21 uur geleden
Afbeelding
Afdeling Zeist van Alzheimer Nederland zoekt pr-vrijwilliger gisteren
Afbeelding
Meer burenoverlast door corona 20 mei, 18:00
Afbeelding
Geslaagde jubileumdag van 50-jarige De Wittenberg 20 mei, 14:09
Afbeelding
Visles op Seyster College Zeist 20 mei, 13:30
Afbeelding
Michiel Slob haalt Appeltje van Oranje op bij koninklijk paar MET VIDEO 20 mei, 08:38