Patricia Muis van de ADF-stichting in Driebergen.
Patricia Muis van de ADF-stichting in Driebergen. J.O. Media / Job Oldegbers

Angst of dwangklachten? Stichting uit Driebergen schiet te hulp

27 mei 2023 om 10:09 Regio Dit wil je niet missen

DRIEBERGEN De Angst- Dwang- en Fobiestichting uit Driebergen helpt patiënten met deze mentale klachten door het hele land. Via de telefonische hulpdienst bijvoorbeeld, of door gewoon een goed gesprek op hun kantoor in hartje Driebergen.

Nieuws gaat verder dan de gemeentegrens. Daarom brengen wij ook bijzondere verhalen van buiten jouw gemeente. Artikelen die je motiveren, inspireren en je aan het denken zetten. Kortom: verhalen die de moeite waard zijn om te lezen.

Al 55 jaar worden vanuit Driebergen talloze patiënten met angst-, dwang- en fobieklachten geholpen door de ADF-stichting. De patiëntenorganisatie zet zich dag in, dag uit, in om mensen uit het hele land te helpen met hun klachten en om ze te vertegenwoordigen richting, bijvoorbeeld, zorginstellingen. Sinds een maand staat Patricia Muis als directeur aan het roer van de stichting: ,,Het werk dat we hier mogen doen is heel belangrijk én bijzonder.”

De stichting zit in een smal, maar diep pand aan de Hoofdstraat in Driebergen. ,,We zitten op een prachtige plek midden in Driebergen en vanuit hier helpen we patiënten uit het hele land.”

POLITIEK

Want de ADF-stichting uit Driebergen is volgens Patricia Muis de landelijke patiëntenorganisatie als het gaat om angst-, dwang- en fobieklachten. Zo wordt er vanuit het kantoor in Driebergen een vuist gemaakt richting zorgverleners, verzekeraars, politiek en wetenschap om de patiënten te vertegenwoordigen, maar wordt er ook concrete hulp aan mensen met klachten geboden.

Het werk dat we hier mogen doen is heel belangrijk én bijzonder

Bijvoorbeeld via de telefonische hulplijn, die dagelijks bereikbaar is en bemand wordt door vrijwilligers. ,,Die vrijwilligers zijn bijna allemaal ervaringsdeskundigen. Dus mensen die weten hoe het is om dergelijke klachten te hebben”, zegt Muis. Als mensen een ‘goed gesprek’ nodig hebben of met vragen zitten, is de telefonische hulplijn een uitstekend middel om hulp te ontvangen.

AANSLUITING MET DOELGROEP

Naast telefonische hulp worden er ook bijeenkomsten georganiseerd. Dit zijn momenten waar lotgenoten met elkaar in gesprek kunnen gaan onder leiding van een vrijwilliger, wederom iemand die ervaring heeft met de klachten waar patiënten mee te kampen hebben. ,,Dit doen we bewust, zodat iemand ook echt de aansluiting bij de doelgroep kan vinden. Dit zijn vrijwilligers die in het verleden te kampen hebben gehad met, bijvoorbeeld, paniekaanvallen.”

En dan is er ook nog de mogelijkheid om op kantoor in Driebergen langs te komen. ,,Eerst hebben we een tijdlang een soort inloopuurtje gedaan, maar we merkten dat dat niet goed werkt, dus nu kunnen mensen een afspraak bij ons maken om met iemand van ons in gesprek te gaan”, zegt Muis.

CONCRETE VERVOLGSTAPPEN

,,Een ervaringsdeskundige zit dan klaar om een luisterend oor te bieden en een goed gesprek met iemand te hebben. Eigenlijk wat er maar nodig is om die persoon op dat moment verder te helpen. Als het nodig is kijken we dan ook of er concrete vervolgstappen voor iemand nodig zijn en die zetten we tijdens zo’n gesprek, met elkaar, op een rijtje.”

Onze vrijwilligers zijn bijna allemaal ervaringsdeskundigen

Patricia Muis is sinds 1 april directeur van de ADF-stichting. ,,Heel erg mooi werk om te doen. Ik ben al langere tijd betrokken, maar er kwam een plek vrij en daar ben ik ingestapt.” Een behoorlijke overstap voor haar: ,,Hiervoor heb ik jarenlang voor grote bedrijven gewerkt waar winst maken natuurlijk het belangrijkste was. Dat wilde ik niet meer, toen ben ik op zoek gegaan naar iets wat daadwerkelijk betekenisvol is voor de samenleving.” 

CONNECTIE

Muis vervolgt: ,,Via via kwam ik in aanraking met de ADF stichting en daar had ik eigenlijk meteen een heel erg goed gevoel bij. Zelf heb ik vroeger ook te maken gehad met onzekerheid en paniekaanvallen en eigenlijk is dat al waar de klachten van onze doelgroep kunnen beginnen. Omdat heel veel mensen dit hebben, heb je al snel een connectie met elkaar.”

Als directeur hoopt Muis zich de komende jaren nog veel meer te richten op het bereiken van jongeren. ,,We lopen er soms nog tegenaan dat nog niet iedereen ons weet te vinden, terwijl we wél heel erg waardevolle hulp voor veel patiënten kunnen bieden. We zitten centraal in het land, maar mensen reizen ook niet snel uren lang naar ons toe. Jongeren zitten veel meer op het internet en zijn via bijvoorbeeld sociale media te bereiken, dus we kijken wat de mogelijkheden zijn om jongeren niet naar ons te laten komen, maar andersom.”

VIDEOCONTENT

Zo wordt er gekeken naar een volledig digitaal platform met de mogelijkheid tot online lotgenotencontact, psycho-educatie, ervaringsverhalen, betrouwbare informatie voor ouders en jongeren en videocontent ,,We denken dat dit een middel kan zijn om met jongeren in contact te komen en om te laten weten dat wij er ook voor hen zijn.”

Met sociale media en videocontent willen we met jongeren in contact komen en om te laten weten dat wij er ook voor hen zijn

En op die manier geeft Muis een nieuwe draai aan het werk wat de ADF-stichting al 55 jaar uitvoert. Marina de Wolf richtte de stichting destijds op met dezelfde missie als die nu nog altijd wordt uitgevoerd: het helpen van mensen die angst-, dwang- en fobieklachten hebben. 

VIZIER

,,Het is heel bijzonder dat we haar werk nog altijd voort mogen zetten”, zegt Muis. Ze zit aan de grote tafel in het kantoor waar ook een oud boek op ligt. ,,We brengen altijd de Vizier uit, het is een eigen blad speciaal voor de doelgroep. Daar staan verhalen in van ervaringsdeskundigen maar ook nog allerlei andere soorten artikelen.” Het grote, zwarte, boek is de voorloper van de Vizier.

,,We vinden het belangrijk om dit soort dingen te bewaren omdat we daarmee ook het gedachtegoed van 55 jaar geleden overeind kunnen houden. Er is voor ons als stichting veel werk te verzetten omdat we graag patiënten willen helpen op allerlei verschillende manieren.”

UIT DE REGIO

En daar zet Patricia Muis als directeur zich de komende jaren voor in. Wie langs wil komen voor een goed gesprek kan een afspraak maken via info@adfstichting.nl. ,,We hopen echt dat mensen dat doen, want vaak is persoonlijk contact het fijnst.” Ze roept ook mensen uit de omgeving van Driebergen op juist te komen. ,,We zitten in de buurt en ook in deze regio wonen veel mensen met klachten. Kom een keer langs en we kijken hoe we kunnen helpen.”

Ook mensen die zich in willen zetten als vrijwilliger worden van harte uitgenodigd om eens langs te komen aan de Hoofdstraat 122. ,,Die kunnen we nog altijd goed gebruiken. En patiënten die de hulpdienst willen bereiken kunnen bellen naar 0343 753009.” 

Meer informatie op www.adfstichting.nl.

Job Oldegbers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie