De voorzitter van de ASZ, Lia van Dijk (links) en debatleider Gijs Wildeman.
De voorzitter van de ASZ, Lia van Dijk (links) en debatleider Gijs Wildeman. Eigen foto

Belangenclubs voor ouderen in Zeist organiseren politiek debat

16 februari 2022 om 16:00 Verkiezingen

ZEIST Op 16 maart vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaatst. In aanloop daartoe organiseert de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) samen met de Katholieke Bond van Ouderen en de Protestant Christelijke Ouderenbond KBO-PCOB en de Marokkaanse Stichting voor Integratie Vernieuwing en Ontwikkeling MSIVO voor woensdag 23 februari van 14.00 tot 16.00 uur een debat. Dat vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis met aan de verkiezingen deelnemende politieke partijen. Middagvoorzitter is Gijs Wildeman. 

Thema’s als wonen, zorg, welzijn, veiligheid en mobiliteit komen aan de orde. Het gaat om ouderenbelangen binnen de gemeente Zeist. Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s daarover? Binnen de dan geldende corona-maatregelen zijn alle senioren en andere belangstellenden van harte welkom. 

In oktober 2020 is over deze onderwerpen door de genoemde organisaties een petitie bij burgemeester en wethouders en de politieke partijen ingediend. In het zicht van de verkiezingen is het nu dan ook opportuun om te ervaren wat er daarvan is waargemaakt. 

Kan de politiek de Zeister senioren uitleggen wat er van hen te verwachten valt? De drie belangenverenigingen doen een oproep aan al hun leden en overige senioren om vooral naar deze belangrijke bijeenkomst te komen. Alle aan de verkiezingen deelnemende politieke partijen zijn uitgenodigd. 

Senioren worden steeds talrijker, blijven vaker en ook langer gezond. Willen na hun werkzame leven niet als toeschouwers maar als actieve participanten in de maatschappij gehoord en erkend worden. Hun mening en stem telt.

Wonen

Dit moet integraal met alle genoemde thema’s gezien worden. Wat is bijvoorbeeld de politieke visie ten aanzien van geschikte, betaalbare levensloopbestendige woningen? Hoe oordeelt men over de beschikbaarheid op beperkte afstand van primaire voorzieningen als de apotheek, de huisartsenpost en levensmiddelenwinkels? Komen er verschillende woonvormen die met senioren rekening houden?

Zorg en welzijn

Zo lang mogelijk in goede gezondheid en met regie over eigen leven thuis wonen. Zoet klinkende vooruitzichten voor senioren, maar welke voorwaarden realiseert de politiek hiervoor? Als de professionele thuiszorg onder druk staat, vrijwilligers, begeleiders en mantelzorgers het nauwelijks meer aan kunnen. Kunnen buurthuizen een deel van de oplossing zijn om de eenzaamheid tegen te gaan?

Mobiliteit en veiligheid

Veilig voelen, maar zijn we daadwerkelijk ook veilig ? Hoe blijven senioren weg uit het isolement en de eenzaamheid, waar de gemeente Zeist overigens momenteel intensief onderzoek naar verricht? Hebben we geschikte paden voor elektrische fietsen en scootmobielen, wordt er tijdig en adekwaat tegen ongewenst gedrag op straat opgetreden, is er nagedacht over laagdrempelig lokaal vervoer?Ongetwijfeld zijn er meer onderwerpen die er aan de orde komen en heeft u misschien vragen.

Aanmelden voor toegang en deelname: G. Rijerse, secretaris ASZ – Secretaris@seniorenzeist.nl Geen gelegenheid om te komen? Kijk dan naar de mogelijke live uitzending van Slotstad TV, of het YouTube kanaal van de gemeente: www.zeist.nl/livestream 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie