Astrid Poppe wil zich in de gemeenteraad inzetten voor de belangen van oud en jong, arm en rijk.
Astrid Poppe wil zich in de gemeenteraad inzetten voor de belangen van oud en jong, arm en rijk. Eigen foto

Zeist kiest: 50Plus Zeist wil oud en jong verbinden

27 januari 2022 om 11:58 Verkiezingen

ZEIST In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart interviewt onze verslaggever René Borkent de nummers 2 van de plaatselijke politieke partijen.

door René Borkent

Astrid Poppe woonde een groot deel van haar leven in Rotterdam. Ze werkte aan de Erasmus Universiteit waar ze zich bezighield met de internationalisering van het onderwijs aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Sinds drie jaar woont zij in Den Dolder. Bij de komende verkiezingen is ze de nummer 2 op de lijst van 50Plus Zeist.

Dat 50Plus een partij is die ook landelijk opereert vindt Poppe niet zo belangrijk. Ze wil de lokale belangen voorop stellen.

Fris en nieuw

Voor Poppe is 50Plus nu nog de ontbrekende schakel in de lokale politiek. Zij denkt dat de partij zich kan onderscheiden met nieuwe, frisse ideeën. En daarbij denkt ze dan in eerste instantie aan de verbinding tussen diverse groepen.

Het beeld dat 50Plus zich alleen in zou zetten voor ouderen, klopt niet, stelt ze. ,,We zoeken de verbinding met andere leeftijdsgroepen en ook met andere politieke partijen als we op die manier iets kunnen bereiken. We houden ons dus wel degelijk ook met andere leeftijdsgroepen bezig.’’

Goede woningen

Wat Poppe zelf heel belangrijk vindt is dat iedere Zeistenaar een goede woning kan vinden. ,,Het is belangrijk dat we in Zeist veel woningen erbij bouwen.’’ Wat Poppe betreft gebeurt dat dan in wijken waar plaats is voor een ieder: rijk en armer, jong en oud. Ze streeft ernaar dat mensen uit verschillende groepen elkaar leren kennen en iets voor elkaar kunnen betekenen.

,,Ik vind dat we moeten streven naar een mooie, schone en vooral veilige leefomgeving voor nu, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen, waar ruimte is om te genieten voor jong en oud.

,,Ik heb daar uitgesproken ideeën over’’, vertelt ze. ,,Stel dat er een nieuwe plek is voor een woonwijk, dan willen wij beginnen met de bouw van tiny houses voor jongeren, met appartementen voor senioren, en eengezinswoningen voor gezinnen en appartementen voor mensen die zorg nodig hebben én voor de zorgverleners.”

Marktwerking

Poppe maakt zich zorgen over de marktwerking in de zorg en de winsten die in die sector gemaakt worden. ,,Er zijn te veel zorgaanbieders en die verdienen heel veel geld. De zorg is heel erg versnipperd. De gemeenten zouden daarin moeten sturen.’’

Ouderen en jongeren zouden samen kunnen werken  bij culturele projecten, ook op scholen, vindt Poppe. Anderzijds kunnen jongeren de ouderen ondersteuning bieden bij bepaalde sportprojecten. Poppe pleit voor ‘wederzijdse hulpprogramma’s’.

Sowieso is het niet accuraat om te algemeen te spreken over ouderen, vindt Poppe. Daarvoor zijn de verschillen te groot. ,,Mensen van 50, 60 jaar zijn vaak nog volop actief in de maatschappij. Dan heb je net gepensioneerden die vaak nog heel vitaal en actief zijn. En daarnaast heb je de ouderen die zorg nodig hebben. Al die groepen hebben eigen belangen en wensen.’’

Arm en rijk

Poppe: ,,Op dit moment zien we gebeuren dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Er is sprake van sociale uitsluiting. Gemeenten kunnen dit tegengaan, bijvoorbeeld door dit soort problemen tijdig te signaleren.

Door het systeem zitten mensen met een sociale achterstand vaak bij elkaar in woonwijken. Dat is geen fijne manier van leven en er is weinig positiviteit uit te halen. Iedereen wordt beter van contact met andere groepen: dan creëer je een win-win situatie.”

Cultuuraanbod

In dit verband vindt Poppe ook het cultuuraanbod heel belangrijk. Inwoners moeten de mogelijkheid hebben om hier op een goede manier gebruik van te maken, zowel actief als passief. Cultuur moet echt toegankelijk zijn voor iedereen, vindt ze. 

50Plus is nu nog niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Poppe: ,,Ik hoop dat we in maart in ieder geval één zetel halen, maar ik houd twee zetels ook voor mogelijk. Drie zou nog mooier zijn.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie