Gelijke kansen, goed wonen en goed onderwijs. Dat zijn belangrijke punten voor Angèle Welting, nummer 2 op de lijst van D66.
Gelijke kansen, goed wonen en goed onderwijs. Dat zijn belangrijke punten voor Angèle Welting, nummer 2 op de lijst van D66. Aangeleverd

D66: ‘Gelijke kansen voor iedereen’

15 maart 2022 om 15:49 Gemeenteraadsverkiezingen

‘Rijke schooldag voor alle kinderen van Zeist’

ZEIST - Angèle Welting, nummer 2 op de lijst van D66, woont met veel plezier in de wijk Kerckebosch, samen met haar man Paul en hun twee zonen van 13 en 11. Ze komt uit een gezin waar veel over politiek werd gediscussieerd en studeerde sociologie.

René Borkent

Vanuit vaderskant komt ze uit een echt lerarennest en het volgen van onderwijs zat ,,heel erg in de genen’’, vertelt ze. ,,Als je kon studeren, dan deed je dat ook.’’ Dat is wat haar aanspreekt in D66: ,,zorg voor gelijke kansen door te investeren in goed onderwijs.’’ Welting: ,,Investeren aan de voorkant werkt echt veel beter dan compenseren aan de achterkant. Op die manier moet ook lokaal de kansengelijkheid handen en voeten krijgen. Muziek, theater en sport moeten voor ieder kind toegankelijk zijn. Blijf zorgen voor een goed bestaanszekerheidbeleid, help mensen snel uit de schulden. En kijk hoe je inwoners die nu langs de kant staat, weer laat meedoen.

 KERNWAARDEN 

Een van de kernwaarden voor D66 is: beloon prestatie en deel de welvaart. Ik probeer dit in m’n eigen leven ook vorm te geven In mijn jeugd hadden we weinig geld thuis en ik realiseer me hoe goed ik het nu heb als ik iets duurs kan kopen. Dat heb ik niet alleen te danken aan mezelf, maar ook aan de kansen die ik gekregen heb. Bijvoorbeeld door te gaan studeren. Ik ben heel blij dat de studiebeurs weer terug komt. En ik vind het belangrijk om als vrouw op eigen benen te staan. Dat stimuleer ik ook richting jonge meiden en vrouwen.’’ 

Welting is directeur van een werkgevers servicepunt. ,,We adviseren bedrijven als zij bijvoorbeeld iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst willen nemen. Dat doen we samen met gemeenten en het UWV. Ik zie in mijn werk bijvoorbeeld regelmatig jongeren met een arbeidsbeperking, die weinig tot geen netwerk hebben.  Dan bieden wij hulp. En dan zie je: niet iedereen heeft dat keukentrapje meegekregen. Dat probeer ik m’n kinderen ook bij te brengen: hoe goed zij het hebben en dat dat niet vanzelfsprekend is.’’

PRAGMATISCH 

D66 staat ook voor keuzes maken voor de toekomst. Dat is niet altijd populair, maar wel nodig. We hebben immers een grote uitdaging op het gebied van klimaat. We hebben nu onze eerste minister voor Klimaat, Rob Jetten. Die moet landelijk zaken in gang zetten en discussies aanzwengelen. Ook lokaal en regionaal moeten we de schouders eronder zetten samen met inwoners en organisaties. In de landelijke politiek worden de verschillen tussen partijen vaak zo uitvergroot. Dat is jammer. Laten we meer kijken naar de overeenkomsten. 

Welting vindt dat D66 in de afgelopen raadsperiode mooie dingen heeft kunnen bereiken, ook als oppositiepartij. Zo hebben we samen met inwoners diverse fietsknelpunten geïnventariseerd en sommige zijn nu al opgelost. We zetten ons in voor meer zeggenschap van inwoners. Ze is blij dat de gemeente inwoners betrekt bij het politieke proces, zoals bij de Maaltijd van Zeist en in de Inwoners Advies Commissie. Nu is het volgens D66 tijd voor de invoering van het burgeramendement: een procedure waarbij inwoners tot in een laat stadium wijzigingen kunnen aanbrengen in politieke voorstellen. Welting: ,,Durf meer zeggenschap te geven aan de inwoners. Bijvoorbeeld over de vraag hoe hun woonwijk er uit moet zien. Benut de kennis en kunde van onze inwoners. 

In de komende 4 jaar wil Welting zich als raadslid sterk maken voor: gelijke kansen, goed wonen en goed onderwijs. Ze hoopt dat D66 bij de komende raadsverkiezingen de grootste wordt in Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie