Rechts Elly Jansen, die gaat meewerken op een stembureau in Zeist. Links Monique Feil, begeleider van Zideris.
Rechts Elly Jansen, die gaat meewerken op een stembureau in Zeist. Links Monique Feil, begeleider van Zideris. Foto: René Borkent

Elly Jansen wijst kiezers de weg in stembureaus in Zeist

9 maart 2022 om 10:04 Politiek

ZEIST Op 14, 15 en 16 maart zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Bij deze verkiezingen zijn er in het hele land stembureaus waar ook mensen met een verstandelijke beperking mogen meewerken. Een van die mensen is Elly Jansen.

door René Borkent

De gemeente Zeist heeft voor dit initiatief contact gezocht met Zideris. Dat is een vrij kleine zorgorganisatie die van start is gegaan in de regio Rhenen. Maar inmiddels vallen ook diverse instellingen in Bilthoven en omstreken onder Zideris, zoals bijvoorbeeld De Koperwiek. 

Elly Jansen woont in De Koperwiek. Vroeger heeft ze in Zeist gewoond en ze kent het dorp dan ook goed. En haar is gevraagd om een ochtend mee te draaien op een Zeister stembureau. Ze gaat fungeren als de gastvrouw van het bureau. 

Ze wijst mensen in het bureau de weg. Misschien staat ze voor het stembureau, misschien is ze binnen te vinden, dat hangt ook een beetje van het weer af. 

En op welke bureau ze gaat werken weet ze ook nog niet precies. Haar begeleider Monique Feil vertelt: ,,Het voornaamste voor ons is dat onze cliënten kunnen participeren in de maatschappij. Het is mooi dat het zo kan”.

Jansen heeft geen speciale voorbereiding nodig. Er gaan nog een paar mensen van De Koperwiek meewerken bij de stembureaus, maar die mensen weten het nog niet. Dat vinden ze dan te spannend. Daarom krijgen zij het pas een dag van tevoren te horen. 

De Koperwiek heeft bewust niet gekozen voor zogenaamde prokkelduo’s. In dat concept werken mensen de hele dag mee. En dan moeten de deelnemers ook bepaalde testen doen, net als de overige leden van de stembureaus. Je kunt niet zomaar werken op een stembureau. Je moet de regels kennen en daar ook een test over maken die je uiteraard met een voldoende moet afsluiten. 

Elly Jansen hoeft dat niet. Ze hoopt gewoon op een mooie dag en ze hoopt op deze dag veel mensen te ontmoeten in haar stembureau.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie