Alie Alberts maakt al sinds 1999 deel uit van een team op stembureaus in Zeist.
Alie Alberts maakt al sinds 1999 deel uit van een team op stembureaus in Zeist. René Borkent

Alie Alberts: ‘Het is gezellig in het stembureau in Zeist’

4 maart 2022 om 10:24 Overig

ZEIST Al sinds 1998 is Alie Alberts als er verkiezingen zijn te vinden achter de tafel op een van de stembureaus in de gemeente Zeist. ,,Het is altijd een heel gezellige dag’’, vertelt ze.

door René Borkent

Alberts was eerst werkzaam bij het Streekverband van gemeenten in de regio. Dit verband werd op een gegeven moment vervangen door het BRU, Bestuur Regio Utrecht. Alberts werd daar directiesecretaresse. 

In 1998 maakte ze de overstap naar de gemeente Zeist, waar ze secretaresse werd van burgemeester Boekhoven. Ze bleef in functie toen de opvolger van Boekhoven, de huidige burgemeester Janssen, werd benoemd, in 2006. Eenmaal in Zeist werd haar al snel gevraagd of ze niet op een stembureau wilde meewerken. Dat was in 1999. De eerste plek voor haar was De Amandelhof. Later zat ze in het team van De Hoeksteen. En weer later in Het Binnenhof, samen met Cisca Pluim. 

,,Het is heel gezellig altijd’’, vertelt Alberts. Om te mogen werken op een stembureau moet je wel eerst een toets doen. ,,Cisca en ik hebben ons samen voorbereid op die toets. Je moet bijvoorbeeld weten hoe een stembureau ingericht moet worden. Je moet weten wat je moet doen als kiezers niet met een geldig identificatiebewijs komen, maar bijvoorbeeld met een kopie van hun paspoort. Mag die kiezer dan stemmen? Voor die test moet je minstens een 7 halen, anders mag je niet meedoen. 

Het is een lange dag als medewerker op het stembureau. ,,Je moet er ‘s ochtend om kwart voor zeven zijn en de laatste keer waren we ‘s avonds om half twaalf klaar. Tellen doen we via een systeem dat is uitgedacht door een bureau dat onderzoek heeft gedaan naar de vraag hoe je dat het meest efficiënt kunt doen. Dat systeem is heel nauwkeurig omdat het een onmiddellijke controle mogelijk maakt.” 

Is het tellen in het bureau klaar en zijn alle stemmen genoteerd, dan maakt de voorzitter van het stembureau een proces-verbaal op en dat moet dan zo snel mogelijk naar het gemeentehuis. Daar worden dan alle stemmen van alle stembureaus bij elkaar opgeteld. En dat is dan de einduitslag van de gemeente. 

Leden van een stembureau mogen op geen enkele manier laten blijken welke politieke voorkeur ze zelf hebben. Alberts: ,,Op een dag waren we op een rustig moment een beetje rauwkost aan het eten. Er kwam ook even een bakje tomaten op tafel. Maar de tomaat is natuurlijk ook het symbool van een van de politieke partijen. Die tomaten hebben we toen toch maar weggehaald.”

Wat ook wel eens fout gaat, is dat mensen die met een volmacht voor een ander stemmen ook hun eigen stem in hetzelfde stembureau moeten uitbrengen. Dat leidt wel eens tot onbegrip en boze reacties. ,,Maar dat is natuurlijk om fraude te voorkomen. De meeste mensen snappen het ook als je het uitlegt.”

GOED CONTROLEREN

Soms komen ook mensen naar het stembureau en vertellen dan dat ze hun stempas kwijt zijn. Maar wie die pas kwijt is moet minstens vijf dagen van tevoren naar de gemeente gaan en het verlies melden. ,,Die persoon krijgt dan een nieuwe pas en we maken een notitie. We willen niet dat mensen dubbel kunnen stemmen. Dus dat moeten we heel goed controleren.”

Wat ook wel eens gebeurt is dat echtparen samen in een stemhokje willen. ,,Dat mag niet. Iedereen stemt in het geheim. Buiten het hokje nog even overleggen, dat mag. In het hokje niet.” De enige uitzondering: de begeleider of een lid van het stembureau mag een kiezer met een lichamelijke beperking helpen met het uitbrengen van de stem.

Er zijn nog mensen nodig die als reserve beschikbaar willen zijn als medewerker op een stembureau. Interesse? Kijk dan op de gemeentelijke website www.zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie