Het koor onder leiding van dirigent Danny Nooteboom tijdens een recente repetitie.
Het koor onder leiding van dirigent Danny Nooteboom tijdens een recente repetitie. Foto: Mel Boas

Toonkunstkoor Zeist bestaat 150 jaar en geeft jubileumconcert

16 november 2021 om 14:30 Overig

Toonkunstkoor Zeist is de oudste culturele vereniging van Zeist en bestaat dit jaar 150 jaar. Het koor geeft zaterdag 27 november een jubileumuitvoering met werken van Poulenc en Puccini.

Zeist - In 1871 doen twee vooraanstaande Zeistenaren een oproep om een Toonkunstafdeling op te richten. Er verschijnt een advertentie in de Weekbode voor Zeist: ,,Wie graag zingt kan mede-oprichter worden van een afdeling van Toonkunst door 10 oktober te half acht ure te komen naar het Weeshuis”. De oproep heeft succes en zo wordt Zeist het eerste Nederlandse dorp met een Toonkunst-afdeling.
De eerste dirigent is Carl Krill, componist en muziekpedagoog. Na de première van zijn ‘Hymne’ door het koor, krijgt hij een lauwerkrans en een gouden snuifdoos. Onder dirigent Johannes Röntgen (1925-1936) zingen verscheidene later beroemd geworden solisten, zoals Willem Ravelli, Jo Vincent en Aafje Heynis. De markante Zeistenaar Frits van de Poll, wiens zus Jo 40 jaar lang het koor op piano begeleidde, was decennialang voorzitter van het bestuur.
Tijdens de tweede wereldoorlog staat Toonkunst vanaf 1943 stil. Pas in 1959 is er - volgens de archieven - weer sprake van Toonkunstkoor Zeist. Het ledental fluctueert sterk. In 1963 wordt zelfs over opheffing van het koor gesproken. Dat is niet gebeur en vandaag zijn er ongeveer zestig leden. Dat neemt niet weg dat het koor altijd op zoek is naar nieuwe leden.

Dirigent Danny Nooteboom

Danny Nooteboom is sinds 2000 dirigent van het koor. Hij dirigeert nog enkele andere koren en is ook een veelgevraagde dirigent voor projectkoren en scratch-evenementen. Zijn 20-jarig jubileum bij het koor werd vorig jaar door corona noodgedwongen bescheiden gevierd.
De repetities zijn vooral dankzij het technisch vernuft van Danny, tijdens de corona lockdown digitaal gewoon doorgegaan. Toen de live repetities weer begonnen zorgde hij ook voor een videoverbinding met degenen die thuis wilden repeteren.
In een interview zei hij later dat het thuis repeteren voordelen heeft gehad: de koorleden konden veel beter zelfstandig zingen. Ze komen trouwens niet alleen voor de gezelligheid, maar willen ook op hoog niveau zingen, en die uitdaging is hij met zijn kenmerkende enthousiasme, ook in coronatijd, aangegaan.
Zaterdag 27 november voert het koor in de Sionskerk, samen met het orkest Tarsio Consort en drie solisten, het Gloria van Poulenc en de Messa di Gloria van Puccini uit. In de Messa di Gloria is de rijkdom van de verschillende expressieve nuances, die de jonge Giacomo Puccini in zijn muziek probeerde te leggen, goed hoorbaar. De mis is een voorproefje van de subtiliteit en flexibiliteit die karakteristiek zijn voor zijn latere opera’s, zoals Tosca, La Bohème en Madama Butterfly. Poulenc begon pas laat religieuze koormuziek te maken, na het overlijden van een goede vriend.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de leden, via www.toonkunstkoorzeist.nl en aan de zaal.

Meezingen

Hebt u zin om een keer met het koor mee te zingen tijdens een repetitie? Dat kan op 6 en 13 december, door u daarvoor per e-mail aan te melden bij secretaris-toonkunstzeist@live.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie