Puck de Haan met een foto van de kampioensploeg van Phoenix uit 1983.
Puck de Haan met een foto van de kampioensploeg van Phoenix uit 1983. Stan Bos

Clubicoon Puck de Haan over 50 jaar honk- en softbal in Zeist

5 september 2022 om 07:07 Honkbal

ZEIST Honk- en softbalclub Firebirds uit Zeist, voorheen Phoenix, bestaat vijftig jaar. Clubicoon Puck de Haan (82) richtte de vereniging in 1972 op en was de grondlegger van het Zeister honk- en softbal. ,,Ik hoop vooral op wat meer leden.”

door Stan Bos

De kampioenswedstrijd van het herensoftbalteam van Phoenix in 1983 staat bij Puck de Haan in zijn geheugen gegrift. Plaats van handeling was het veld van Kokolishi in Den Haag. Met de Amerikaanse slagman Sabu Watkins had De Haan afgesproken dat hij hem een teken zou geven. Toen het moment daar was, riep Watkins naar zijn coach: ‘I will do it for you, Puck’, ofwel: ‘Ik doe het voor jou, Puck’. Watkins gaf de bal een gigantische klap, herinnert De Haan zich. ,,De ruiten liggen er bij wijze van spreken nog steeds van aan diggelen.”

ANEKDOTE Wie een uurtje bij Puck de Haan zit en zijn vrouw Liesbeth, steun en toeverlaat voor de oud-coach, hoort de ene anekdote na de andere. Als Puck begint te vertellen, maakt Liesbeth het verhaal af. De Haan heeft recht van spreken, want vijftig jaar geleden was de Zeistenaar - toen nog woonachtig in Hilversum - de grondlegger van het Zeister honk- en softbal. Eerst onder de naam Zeist Flyers, na de fusie met hockey- en cricketvereniging Phoenix in 1975 nam de honk- en softbaltak die naam over.

JONGENSINTERNAAT In die begintijd moest de club uit Zeist leuren om een stukje veld. Op het terrein van de Jongensinternaat aan de Krakelingweg werd er een legertent opgebouwd die dienst deed als kantine. Een karretje met snoep reed langs het publiek om de toeschouwers te bedienen. Na wedstrijden wisten de spelers niet hoe snel ze in het zwembad van de Krakeling moesten duiken. Douches waren er immers niet, dus moesten er creatieve oplossingen worden bedacht.

SOESTERBERG De Haan herinnert zich John van Olphen, één van de spelers die kwam aanwaaien omdat de Amerikaanse luchtmachtbasis zich in Soesterberg had gevestigd. ,,Er was alleen geen pak in zijn maat en hij vroeg of wij een oplossing hadden. Waarop mijn vrouw Liesbeth zei dat we er dan eentje voor hem zouden laten maken. In één van de eerste wedstrijden maakte John een sliding, waarna hij naar Liesbeth riep: ‘He hold it’. Dat vergeet ik nooit meer.”

PUCK DE HAAN-VELD Hoewel de botten strammer zijn en de gezondheid niet meer is wat het was, voelt De Haan zich nog altijd enorm betrokken bij de club die nu de naam Firebirds draagt, om geen verwarring te krijgen met de gelijknamige hockeyclub in Zeist. Vorig jaar september opende de vereniging twee hagelnieuwe velden op sportpark Dijnselburg. Het hoofdveld kreeg de naam Puck de Haan-veld. ,,De voorzitter hield een toespraak. Het doet me veel dat het veld naar mij is vernoemd.”

GROEI De Haan wenst dat Firebirds de komende jaren de kans krijgt om te groeien. ,,Ik hoop vooral op wat meer leden, vooral jeugd en senioren. Er liggen nu twee prachtige velden, we hebben een schitterende accommodatie. We hoeven er niks meer aan te doen.”

REÜNIE EN JUBILEUMBOEK Zondag houdt Firebirds een reünie ter ere van het 50-jarige bestaan en wordt het jubileumboek gepresenteerd. Voor meer informatie: www.firebirds.club.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie