Maikel van de Kleut in sporthal Dijnselburg, thuishaven van RDZ tijdens het zaalkorfbalseizoen.
Maikel van de Kleut in sporthal Dijnselburg, thuishaven van RDZ tijdens het zaalkorfbalseizoen. Stan Bos

Maikel van de Kleut in zijn element bij korfbalclub RDZ

29 maart 2023 om 05:03 Korfbal

ZEIST Als debuterend hoofdcoach vond Maikel van de Kleut (43) zijn plek bij RDZ. Bij de Zeister korfbalclub is hij als trainer veel meer met korfbal bezig dan in zijn tijd als speler. ,,Gelukkig is mijn vrouw ook korfbalgek.”

Als een jeugdspeelster van RDZ na de training in de buurt komt staan van het tafeltje waar het interview met Maikel van de Kleut plaatsvindt en ze steeds met een bal staat te stuiteren, grijpt de hoofdcoach van de Zeister korfbalclub in.
Kordaat vraagt Van de Kleut of ze wil stoppen met stuiteren. Ze luistert onmiddellijk. Als het niet veel later gaat over wat hem in zijn eerste seizoen is meegevallen, zegt Van de Kleut: ,,We hebben drie dertigplussers in het team, de rest is begin twintig. Dat overwicht heb ik wel. Ik heb het van huis uit meegekregen.”

CONCURRENT 

Van de Kleut doelt op moeder Erna en vader Herman, die allebei verdienstelijke korfballers waren bij Zeister concurrent De Tovers. Zijn ouders hielden zich verbaal prima staande op momenten dat hen iets niet beviel. Zo is zoon Maikel ook in z’n eerste seizoen als hoofdcoach.
Als trainer deed hij alleen ervaring op in de jeugd waar hij het team van dochter Faye trainde. ,,Toen ik de selectie van RDZ ging trainen, dacht ik wel: hoe ga ik de vertaalslag maken naar de senioren? Dat is me honderd procent meegevallen. Dit is een groep die het goed oppakt en graag wil leren.”
Het was eind vorig seizoen helemaal geen uitgemaakte zaak dat Van de Kleut, in het dagelijks leven salarisadministrateur, de derdeklasser onder zijn hoede zou krijgen. Maar bij RDZ geloofden ze in zijn kwaliteiten.

INTERESSE 

De technische commissie informeerde of hij interesse had en toen het tijdens een clubfeest opnieuw ter sprake kwam, hapte Van de Kleut toe. ,,Ik had zoiets van: dat ga ik doen. Wel met Jeroen Filius naast me. Die heeft jarenlang in de hoofdklasse gekorfbald en heeft veel kennis waar ik ook van profiteer. Zo kwam het op mijn pad. Als trainer ben ik veel meer met korfbal bezig dan in mijn tijd als speler. Ik schrijf trainingen uit en bekijk veel wedstrijden. Gelukkig is mijn vrouw ook korfbalgek.”

HOBBY 

Voor Van de Kleut is de rol van korfbalcoach veel meer dan een hobby. Hij haalde zijn trainerspapieren KT 2 en is bezig met het vervolg. De coach staat dynamisch spel voor dat hij er met Filius beetje bij beetje inslijpt.
Zijn relatief jonge ploeg presteert nog wat wisselvallig. ,,We hebben hoge pieken. Dan kunnen we iedereen hebben, maar we zakken soms ook door de ondergrens. Dan krijgen we het heel lastig.”
Van de Kleut is ambitieus, precies zoals hij als korfballer ook was. ,,Ik wil winnen. Daar doe ik veel voor. Met deze ploeg zou ik heel graag naar de tweede klasse willen. Dat kan. Ik hoop hier nog een jaar of drie à vier te blijven, zolang de groep het ook leuk vindt natuurlijk. Ooit zou ik best de uitdaging bij een eersteklasser willen aangaan. Daar ligt mijn ambitie wel, maar ik ben nog lang niet klaar bij RDZ”, besluit Van de Kleut.

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie