Ernst Wernsen en Wim Graal spelen tegen Finn Paffen en Christiaan Roorda.
Ernst Wernsen en Wim Graal spelen tegen Finn Paffen en Christiaan Roorda.

Schaakclub Zeist bestaat 110 jaar en viert dat in het gemeentehuis

27 oktober 2016 om 12:51 Sport

Het eeuwfeest is 10 jaar geleden gevierd met het boek ‘’Eeuwig schaak in Zeist’’, maar het 110 jarig jubileum laat de club ook niet zomaar voorbijgaan. Op 29 oktober is er een jubileumdag in het gemeentehuis.

door Marijke Wieringa

Zeist - Met 110 jaar is Schaakclub Zeist een van de oudste clubs in Zeist. Voorzitter Herman Hamers is goed thuis in de historie van de club.Hij volgde zijn broer op als voorzitter, en is al 40 jaar lid. Voordien was hij voorzitter van de landelijke en de regionale Schaakbond. Hij is nu vertegenwoordiger van Nederland bij de wereldschaakbond.

Notabelen

Hamers: ‘’In 1906 was schaken een sport voor notabelen. Pas in 1936 veranderde dat doordat Max Euwe wereldkampioen werd. Schaken kwam toen binnen ieders bereik. Na de oorlog kwam de doorbraak, toen dames en jeugd ook lid konden worden. Door het schaken van Fischer tegen Spasski, Amerikaan en Rus, was er ook een opleving. Toen zijn we ook gestart met de jeugdafdeling waar gedegen les werd gegeven. Nu zijn er al topschakers van 20 jaar. Onze club telt 66 leden, waarvan 11 jeugdleden. We zijn de enige club in Zeist die overgebleven is, maar er zijn in de regio genoeg clubs over om competitie tegen te spelen. En natuurlijk hebben we de interne competitie. Er zijn activiteiten als een toernooi tussen oud en jong, het jaarlijkse introductietoernooi, een gemeenschappelijk bekertoernooi en een snelschaaktoernooi met schaakclub De Bilt. Voor de competitie spelen leden op hun eigen niveau. Gezelligheid is ook belangrijk!’’’’

Gemeentehuis

De jubileumviering op 29 oktober in het gemeentehuis bestaat uit diverse onderdelen. De ontvangst is tussen 10.30 en 11.00 uur, daarna opent de burgemeester het evenement. Er is een toernooi voor spelers van binnen en buiten de club, en er zijn oud-spelers uitgenodigd. Voor sommigen is het 40 jaar geleden dat ze meespeelden. Dit toernooi draagt een reünie-achtig karakter, en moet de Zeister Schaakgrootmeester opleveren. Het tweede toernooi is deze dag Schaakclub Zeist tegen vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Schakers met een Visuele handicap. Dit als gevolg van de contacten met mensen met een visuele beperking. De derde activiteit is een uitloper van het schoolschaakkampioenschap dat jaarlijks in februari wordt gehouden. De Comeniusschool won het laatste toernooi en speelt tegen de jeugd van de schaakclub.

Mariaoord

Op www.schaakclubzeist.com vindt u alle activiteiten van de schaakclub. Elke woensdag van 14.30 tot 15.30 uur geven leden van de club in de bibliotheek schaakles aan kinderen. De clubavond is op dinsdag in Mariaoord aan de Hortensialaan. Jeugd om 18.30 uur, volwassenen om 19.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie