Bettine Vriesekoop gaf een clinic tijdens het 50-jarig bestaan van ZTTV.
Bettine Vriesekoop gaf een clinic tijdens het 50-jarig bestaan van ZTTV. Menno Bausch Fotografie

Tafeltennisclub bestaat 50 jaar: mooie mijlpaal voor ZTTV

28 november 2023 om 08:07 Tafeltennis

ZEIST Met een clinic van tafeltennisicoon Bettine Vriesekoop vierde tafeltennisvereniging ZTTV zaterdag het 50-jarig bestaan. De club heeft voor de nabije toekomst een paar uitdagingen.

De 29-jarige voorzitter Rens Boer noemt het 50-jarig bestaan van de Zeister tafeltennisvereniging ZTTV ‘een mooie mijlpaal’. Dat de club nog altijd gebruik maakt van de sporthal aan in Gunninglaan in de wijk Vollenhove vindt Boer ook wel speciaal. ,,Al vijftig jaar op die plek sinds de oprichting in 1973. We weten dat de gemeente bezig is met de sporthallen in Zeist, maar voor zover ik weet, zitten we hier de komende vijf jaar nog wel.”
Of de accommodatie nog voldoet aan de wensen van de huidige tijd is een andere discussie. Ook Boer, zijn medebestuursleden en de leden zien dat de sporthal is verouderd. Toch is er waardering voor het feit dat de tafeltennisvereniging een eigen kantine heeft. Met tachtig leden zit ZTTV net onder het gemiddelde van een doorsnee tafeltennisvereniging. ,,Voor Zeist zijn we aan de kleine kant, ook omdat we dicht bij andere, grotere clubs zitten, maar we zijn wel gezond.”
Een voordeel is dat ZTTV groepen in verschillende leeftijdscategorieën heeft. Zo is er een groep van zo’n twintig gepensioneerden die graag een balletje slaat. De club heeft jeugd- en competitiespelers, maar ook vijftien blinden en slechtzienden die op een aangepaste manier tafeltennissen. Tijdens het zogenoemde showdown wordt er gespeeld met een blinddoek om en een balletje dat geluid maakt. ,,Ze spelen eigenlijk in een soort sjoelbak met een grote houten tafel.”
Het eerste seniorenteam speelt op het hoogste niveau van de afdeling midden, die grofweg beslaat uit de provincies Utrecht en Flevoland. Daar zitten nog drie landelijke klassen boven. De ploeg traint meerdere keren in de week. Tweemaal in Zeist, maar ook bij andere regionale clubs. Wedstrijden trekken bekijks van publiek, weet Boer, die zelf onderdeel uitmaakt van dat team.
Ambities heeft de gouden club ook. Gezond blijven qua ledenaantal in de verschillende afdelingen bijvoorbeeld. ,,We hebben een kleine jeugdgroep die na corona is aangetrokken naar tien leden. Het liefst hebben we twaalf leden per groep, zodat de zaal gevuld is. Wij begeleiden onze jeugd, maar kunnen niet meer dan twee trainingen per week aanbieden. Ze kunnen bij andere clubs eventueel meer trainen.”

UITDAGING 

Ook de financiën blijven een uitdaging. Het doel om ‘break even’ te draaien, blijft passen en meten. ,,Zeker met de zaalhuur, want de kosten blijven stijgen. Het liefst belasten we dat niet door op de leden. Via sponsors en de organisatie van toernooien met inschrijfgeld om daar wat winst uit te halen, proberen we het rond te krijgen. Hoe meer leden, hoe meer schouders er zijn om de lasten te dragen.”
Zaterdag was het feest bij ZTTV. Kers op de taart was de komst van Bettine Vriesekoop. Het tafeltennisfenomeen kwam naar Zeist om enkele clinics te verzorgen. ,,Dertig leden deden eraan mee. Bettine heeft ervaringen gedeeld en een spoedcursus gegeven hoe zij tafeltennis ziet. Ook sporthouder Angèle Welting is langs geweest. Het was een gezellige en geslaagde dag.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie