Voorzitter en trainer Marcel Kok van Aikidocentrum Zeist in de sporthal.
Voorzitter en trainer Marcel Kok van Aikidocentrum Zeist in de sporthal. Stan Bos

Iedereen zijn eigen leercurve: ‘Aikido is heel laagdrempelig’

18 april 2023 om 06:08 Vechtsporten

ZEIST Aikido is een van oorsprong Japanse krijgskunst met een vreedzame, filosofische inslag. Bij Aikidocentrum Zeist brengen ze mensen met elkaar op de mat in contact, zonder elkaar letsel toe te brengen.

In de sporthal van het Zeister Bisonveld valt op deze zaterdagochtend een aspect meteen op. Terwijl vier beoefenaars druk bezig zijn met hun training, kijkt er een man vanaf een foto goedkeurend toe. Het is Morihei Ueshiba, zo’n honderd jaar geleden de Japanse grondlegger van Aikido. De betekenis? Ai staat voor vreedzaam, Ki voor spirit en Do voor de weg.

FILOSOFISCHE INSLAG 

,,Aikido is een sport met een vreedzame, filosofische inslag”, vertelt Marcel Kok, voorzitter en oprichter van Aikidocentrum Zeist. ,,Er is geen weg naar vrede, maar vrede is de weg”, verduidelijkt Kok de insteek. ,,We hebben geen competitie-element. Het gaat vooral over het gevecht, meestal met jezelf. Veel mensen doen individuele krachttraining. Bij Aikido gaat het om contact maken, zonder dat je de ander letsel toebrengt. Dat luistert heel nauw. Gelukkig doen er bij ons ook vrouwen mee die hun mannetje staan.”
Van oorsprong is Aikido een Japanse krijgskunst. In de hedendaagse praktijk leer je hoe je jezelf verdedigt als een ander je aanvalt. ,,Het is juist de kunst om te voorkomen dat je de confrontatie moet aangaan, zonder weg te lopen”, doceert Kok. ,,Bij Aikido leer je sensitiviteit te ontwikkelen voor gevaar. Mocht het wel tot een fysieke confrontatie komen, dan heb je bij ons de stevigheid geleerd om ermee om te gaan. In andere gevallen is het belangrijk om de dialoog aan te gaan. Ook dat is Aikido. Stel dat iemand bij ons een keer een minder fijne training heeft gehad, vragen we hoe dat komt en praten we er met elkaar over.”
Kok begon 25 jaar geleden met Aikido en geeft al 23 jaar les in de sport. De eenvoud trok hem aan. Aikido is een sport die een vorm van flexibiliteit, conditie en ontspanning vereist. ,,Een kind groeit op en leert dingen. Als je ouder wordt, ga je meer in je hoofd zitten. Hier proberen we er juist voor te zorgen dat je terugkomt in je lijf door fysiek met elkaar bezig te zijn, door contact te krijgen. We leven tegenwoordig allemaal op een scherm, met de blik naar beneden. Bij ons kijk je juist naar andere mensen en naar jezelf. Iedereen is geduldig en heeft zijn eigen leercurve. Belangrijk is dat je stappen maakt. Hoe groot die stappen zijn, is minder belangrijk.”


TIEN LEDEN 

Het is vierenhalf jaar geleden dat Kok Aikidocentrum Zeist oprichtte. De vereniging bestaat uit tien leden en wil graag groeien. Ondanks dat de lat laag ligt om eens langs te komen, vraagt de sport het nodige doorzettingsvermogen. ,,Aikido vergt discipline en toewijding. Daar moet je doorheen. Er zijn mensen afgehaakt, omdat het te moeilijk werd. Dan gaan ze op zoek naar iets dat makkelijker is, bijvoorbeeld padel. Maar we zijn juist heel laagdrempelig en brengen mensen met elkaar in contact.”
De trainingsmomenten zijn op woensdagavond van 19.15 tot 20.45 uur en op zaterdagochtend van 10.15 uur tot 11.45 uur. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom, ook voor een proeftraining. Voor meer informatie: www.aikidocentrumzeist.nl.

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie