Niels Guliker komt dit seizoen niet in actie vanwege kruisbandleed.
Niels Guliker komt dit seizoen niet in actie vanwege kruisbandleed. Noor Buitink

FZO is aanwinst Guliker lang kwijt door gescheurde kruisband

10 augustus 2022 om 09:17 Voetbal

ZEIST Niels Guliker (19) werd door FZO binnengehaald als doelpuntenmachine, maar een gescheurde voorste kruisband gooit roet in het eten. De Nijkerker kan een jaar niet in actie komen voor de Zeister formatie.

door Stan Bos

Het was zo’n onschuldig moment, tijdens een vriendentoernooi op de velden van Sparta Nijkerk. Na afloop van de competitie deed Niels Guliker, voetballiefhebber die hij is, gezellig mee. Na de poulefase kreeg hij een trap op zijn bovenbeen, had daar even last van, maar besloot niet veel later dat hij toch gewoon kon meedoen. In de finale maakte de Nijkerker een schijnbeweging naar links en rechts en voelde hij iets knakken.

FOUTE BOEL Dat was het moment waarop het foute boel was. Guliker kon bijna niet meer lopen, maar een uurtje later ‘ging het wel weer’. ,,Ik dacht even dat het alleen mijn meniscus was, maar de fysio dacht meteen aan mijn voorste kruisband”, vertelt Guliker. 

MRI-SCAN Bij de kniespecialist volgden er diverse rek- en strekoefeningen. Zijn conclusie was een stuk concreter: het was zijn voorste kruisband. Een mri-scan gaf definitief uitsluitsel: Guliker heeft zijn voorste kruisband gescheurd, op 19-jarige leeftijd nota bene, een leeftijd waarop die blessure verhoudingsgewijs weinig voorkomt.

REVALIDATIETRAJECT En dus wacht een lang revalidatietraject. Guliker gaat in september of oktober onder het mes en hoopt volgend seizoen eindelijk zijn nieuwe club FZO van dienst te zijn.

FYSIOTHERAPEUT De Zeister voetbalvereniging was dolenthousiast toen ze de komst van de topschutter wereldkundig maakten. Maar in plaats van een plek op het voetbalveld, ligt Guliker drie keer per week op de behandeltafel bij de fysio.
,,Ik heb nooit een lange blessure gehad”, sombert hij. ,,Hooguit een paar weken, maar ik kan er niks aan veranderen. Ik kijk niet uit naar de periode na de operatie waarin ik moeilijk kan lopen. Het zal alleen wel moeten als ik weer wil kunnen voetballen.”


VEENSCHE BOYS 023 Guliker speelde het laatste seizoen voor Veensche Boys O23. Daarvoor was hij actief voor Sparta Nijkerk. De liefde voor die club bekoelde, omdat Guliker en zijn teamgenoten het niet konden vinden in het beleid. Dus begonnen ze bij Veensche Boys met een vriendenteam, al zou die benaming de kwaliteiten in dat elftal tekortdoen. ,,We hadden een onwijs goed team dat een prima niveau haalde. Ik heb er iets meer dan een jaar gevoetbald.”


SWITCH NAAR FZO Zijn halfbroers Joost en Thijs Rampen maakten Niels enthousiast over een switch naar FZO, op dat moment nog derdeklasser. Omdat de verhalen goed klonken, durfde Guliker de stap te maken. ,,Ik kan het niveau aan en vind het leuk om met mijn broers te voetballen. Het was niet leuk om trainer Remco Claessens te informeren dat ik mijn kruisband heb gescheurd. Maar weet je, ik deed dat belletje ook niet voor mijn plezier. Ik snap heel goed dat hij niet blij is.”

WEDSTRIJDDAGEN Guliker gaat dit seizoen regelmatig kijken. Sowieso op de wedstrijddagen, tenzij FZO in de rimboe moet spelen. ,,En ik ga ook mee met het teamweekend. Ik ken de vereniging verder nog niet, maar hoor dat het een heel leuke club is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie