Emile Brouwers op het balkon van zijn woning in Zeist.
Emile Brouwers op het balkon van zijn woning in Zeist. Stan Bos

FZO-speler Emile Brouwers lang uit de roulatie

1 mei 2022 om 21:59 Overig

ZEIST Voetballer Emile Brouwers schittert noodgedwongen door afwezigheid om degradatie van FZO te voorkomen. De 27-jarige linksback scheurde zijn voorste kruisband en moet lang revalideren, voordat hij zijn rentree maakt bij de Zeister club waar hij al acht jaar voetbalt.

Door Stan Bos

Ondanks alle tegenslag is Emile Brouwers zijn gevoel voor zelfspot nog niet kwijt. Op het balkon van zijn appartement aan de Laan van Vollenhove staat z’n voetbaltas. ,,Dat is al maanden zo”, zegt hij met een grimas op z’n gezicht. Op de eettafel schuift Brouwers een paar doosjes pijnstillers opzij die hij kreeg na z’n operatie, nu drie weken geleden. ,,Eerst lag hier een halve apotheek aan medicijnen op tafel. Als ik een tijdje rust heb gehouden op de bank en ik sta op, dan is die eerste minuut niet leuk.”

ZEISTENAAR Toch weigert de geboren en getogen Zeistenaar bij de pakken neer te zitten. Natuurlijk komen de herinneringen aan die fatale novemberdag soms terug. In het uitduel met TOV scheurde Brouwers zijn voorste kruisband, nadat hij een doelpoging probeerde te voorkomen. De tegenstander kwam met zijn volle gewicht tegen z’n knie aan. ,,Gek genoeg voetbalde ik toch tien minuten door en heb ik nog een paar sprintjes getrokken. Ik had pijn in mijn knie, maar pas toen er niemand in de buurt was, ging ik er doorheen. Later hoorde ik dat het vanaf de kant geen lekker beeld was. Ik heb er geen verstand van, maar toen het gebeurde, wist ik meteen dat het helemaal niet goed zat.”
Na oefeningen bij de arts werd al snel het slechtste scenario denkbaar: de voorste kruisband van Brouwers was afgescheurd. ,,Die mri-scan hebben ze alleen gemaakt om te kijken of er bijkomende schade was. Hoe gek het ook klinkt, op dat moment kon ik het makkelijk accepteren. We mochten voetballen, maar door corona waren de kleedkamers en kantines dicht. In die fase had ik er weinig plezier in, dus kon ik het makkelijker een plek geven. Nu baal ik, want alles is open, het is lekker druk langs de lijn en moet ik toekijken.”
Voor Brouwers, in het dagelijks leven machinaal houtbewerker, is het extra pittig, omdat FZO in de derde klasse tegen degradatie knokt. Bovendien kampt de selectie van trainer Remco Claessens met meer blessuregevallen. ,,In de mail zie ik er twaalf of dertien op de lijst staan. Met alle respect, maar met jongens uit FZO 2 en FZO 3 kun je eigenlijk niet in de derde klasse voetballen. Geen trainer kan daar iets aan doen. Het heeft met kwaliteit te maken. Je hoort het bij meer clubs. Door corona lag alles lang stil en nu zijn er allerlei spierblessures. Die stapelen zich op.”


ACHTSTE SEIZOEN Brouwers zou eigenlijk bezig zijn geweest aan zijn achtste seizoen bij FZO. Hij begon in de jeugd van SV Zeist, maakte een uitstapje naar Elinkwijk, kwam terug bij SV Zeist, vertrok naar Sporting’70 in Utrecht, maar speelt sinds zijn seniorentijd voor FZO. Een heel spannend verhaal zit daar niet achter. ,,Ik had hier beneden een bijbaan bij de Jumbo. Pino (trainer Remco Claessens, red.) kwam hier altijd boodschappen doen. Ik vroeg aan hem of ik een keertje kon meetrainen en sindsdien ben ik nooit meer weggeweest. Pino heeft altijd vertrouwen in me gehouden, ook als ik uit vorm was.”
Was een terugkeer naar SV Zeist, de club waar hij opgroeide en waar zijn vader trainer was, niet logischer geweest? ,,Zeist speelde toen nog op zondag en dat wilde ik niet. Ik voetbal veel liever op zaterdag, op zondag wil ik vrij zijn. Bovendien woonde ik destijds dicht bij FZO. Als ik het ergens naar mijn zin heb, ben ik niet iemand die heel snel verder gaat kijken. Laatst speelde FZO tegen Zeist. Die clubs kunnen het heel goed met elkaar vinden. Mocht ik ooit nog eens weggaan bij FZO, dan is de kans groot dat ik naar SV Zeist ga.”

ONS-KENT-ONS Reden daartoe is er niet. Juist dat ons-kent-ons-sfeertje spreekt Brouwers zo aan bij FZO. ,,We zijn een kleine club, maar je voelt de waardering, zeker van de oudere leden die langs de kant staan en ons altijd succes wensen. Ze stellen het op prijs dat wij ons best doen voor de club.” Brouwers hoopt daarom dat FZO zich ook zonder hem handhaaft in de derde klasse. ,,We hebben voor hetere vuren gestaan. Mocht het niet lukken, dan gaan we in de vierde klasse proberen om zo snel mogelijk terug te komen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie