Gerard Pouw op het hoofdveld van Saestum.
Gerard Pouw op het hoofdveld van Saestum. Stan Bos

Gerard Pouw: ideale mix bij Saestum

31 maart 2022 om 09:28 Overig

ZEIST Gerard Pouw (48) combineert het hoofdtrainerschap van Saestum met die van hoofd jeugdopleidingen bij de Zeister voetbalclub. Een ideale mix die hem veel uitdaging biedt. Aan de ene kant door talentvolle jeugd te behouden voor de club, terwijl Pouw aan de andere kant het eerste elftal naar de derde klasse wil loodsen.

Ambitieus op
twee fronten

door Stan Bos

Gerard Pouw is op dinsdagavond druk aan het bellen. Als hoofd jeugdopleidingen heeft hij veel te regelen. Pouw maakt het gebaar dat-ie nog ‘een minuutje’ nodig heeft, voordat hij zijn bezoek te woord kan staan.
Even later vertelt de inwoner van Cothen honderduit. Normaal traint hij op dinsdagavond, voorafgaand aan de hoofdmacht, de meisjes onder 19 jaar.
,,Met plezier, want de arbeidsintensiteit bij die meiden is geweldig. Ze komen allemaal trainen en willen beter worden. Sommige meiden moeten een uur rijden voordat ze hier zijn. Dat zegt wel iets over de goede naam die Saestum heeft opgebouwd in het vrouwenvoetbal.”
Ondertussen is Pouw bezig aan zijn derde seizoen bij Saestum. Begonnen als hoofd jeugdopleiding en ruim anderhalf jaar geleden volgde hij Kevin de Liefde op als hoofdcoach. ,,Dit is een familieclub”, merkt Pouw. ,,Jongens die bijvoorbeeld nu bij Hercules of FZO voetballen, keren volgend seizoen terug. Een teken dat ze het naar hun zin hebben gehad bij Saestum. Na de zomer sluiten er oud-Saestummers aan in het tweede, maar een paar jongens gaven al aan voor de selectie te willen gaan. De sfeer is goed, dat horen de jongens die terugkomen ook. Soms gebeurt het dat er op een trainingsavond een vrouw in het doel staat, omdat één van onze keepers een pijntje heeft. Daar doet niemand moeilijk over, omdat er iemand staat die een goed niveau heeft.”
Veel tijd die Pouw aan Saestum besteedt, zit in zijn functie van hoofd jeugdopleidingen. Toen hij kwam, was het vooral bij de onderbouw ­- met uitzondering van de mini’s - tijd om de kussens op te schudden. Het belang om goedwillende ouders te begeleiden, was groot. Niet voor niets maakt Saestum onder supervisie van Pouw gebruik van VTON, een app waarmee trainers elke week oefenstof krijgen die ze bij hun team kunnen toepassen. Compleet met animatie en al, ideaal voor mensen die niet even een voetbaltraining uit hun mouw schudden. ,,We doen alles stap voor stap. Het is een soort train-de-trainer-concept. Als een trainer beter wordt, dan worden de spelers dat ook. Je moet bij de basis beginnen.”


UITDAGING De grootste uitdaging voor Pouw en Saestum zit ‘m in het vasthouden van talentvolle jeugd tussen de vijftien en negentien jaar. Bij plaatsgenoot Jonathan en clubs in omliggende gemeenten spelen jeugdteams in die leeftijdscategorie doorgaans op een hoger niveau. Jeugdspelers die alsnog hun heil elders zoeken, worden niet boos aangekeken, maar uitgezwaaid en succes gewenst. ,,Het is geen schande dat er spelers naar andere clubs gaan. Bovendien, als ze het bij Saestum al die tijd naar hun zin hebben gehad, komen ze ook terug bij deze club.”
Naast zijn functie van hoofd jeugdopleiding heeft Pouw nog een andere ambitie. De hoofdmacht van de Zeister voetbalclub naar de derde klasse loodsen. Dat is geen eenvoudige klus. Saestum heeft vier verliespunten minder dan koploper FC Driebergen. Pouw denkt dat het dit seizoen nog gaat spoken in de titelstrijd.
,,Wij zitten een flow. Laatst moesten we tegen KVVA, maar durfden ze niet, terwijl wij er helemaal klaar voor waren. Ik wilde op de dag dat het was afgelast naar de volgende tegenstander kijken, maar mijn elftalleider René van Eck zei: ‘Van wedstrijden kijken word je niet beter’. Dus stond ik met de jongens op het veld. Ze waren er allemaal. Het leeft.”


LAATSTE JAAR Pouw denkt niet dat hij tot in lengte van jaren aan Saestum blijft verbonden. De afspraak is dat hij volgend seizoen zijn laatste jaar als hoofdcoach ingaat.
,,Daarna is de groep ook gewoon aan een nieuwe trainer toe. Bij Aurora ben ik een jaar te lang doorgegaan. Het kan zijn dat ik de functie van hoofd jeugdopleidingen dan bij een andere club oppak. Ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Dan maakt het me niets uit of dat bij een derde-, vierde- of vijfdeklasser is”, besluit Pouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie