Mats Marree in actie voor Schaerweijde.
Mats Marree in actie voor Schaerweijde. Menno Bausch

Mats Marree: winnen zit in de genen

23 maart 2022 om 10:06 Overig

ZEIST Als kind van de club is hockeyer Mats Marree (23) zeven dagen per week op Schaerweijde. Met de Zeister hockeyclub is de captain hard op weg naar de titel en promotie naar de hoofdklasse, het niveau waar het team op wil terugkeren. ,,We moeten het nu afmaken.”

door Stan Bos

Zonder een sprankje overdrijving zou je Mats Marree gerust een hockeyverslaafde kunnen noemen. De weken dat hij niet zeven dagen per week op Schaerweijde is, zijn op de vingers van twee handen te tellen. Op maandag en woensdag verzorgt de inwoner van Utrecht de training van de Jongens B1, op dinsdag, donderdag en vrijdag traint hij zelf. Op zaterdag coacht hij zijn jeugdploeg om een dag later in het Heren 1-team zelf de hockeystick te hanteren. ,,Soms neem ik op maandag even vrij, maar stiekem vind ik het zó leuk dat ik er bijna altijd ben.”

Met Schaerweijde op titelkoers


DAKTERRAS Als Marree in de namiddag van het interview zijn bezoek ontvangt, stelt hij voor om op het dakterras ‘lekker in het zonnetje te gaan zitten’. De lente breekt zichtbaar door in De Kuil, aan de rand van de oprit van snelweg A28 richting Amersfoort. Marree moet een halfuurtje later trainen, gevolgd door een videoanalyse en een tweede training. Coach Tim Oudenaller beloofde zijn ploeg die avond iets eerder te stoppen, zodat de selectie gezamenlijk naar Ajax - Benfica kon kijken.

OP KOERS VOOR DE TITEL Door de goede competitieresultaten in de promotieklasse, waarin de Zeister formatie op titelkoers ligt, kan Oudenaller de teugels eenmalig licht laten vieren. Ruim zes jaar geleden maakte Marree als vroegtijdig doorgeschoven A-junior de degradatie uit de hoofdklasse mee. Sindsdien heeft Schaerweijde maar één doel: terugkeren op het hoogste niveau. ,,Met de komst van Tim als coach is de knop omgegaan”, vertelt Marree, in het dagelijks leven student commerciële economie. ,,Het mag frivool, maar ook realistisch. Achterin houden we het dicht. Liever winnen we met 1-0 dan met 4-3. Er is defensieve stabiliteit. Dat heeft zeker geholpen. Dat is ook nodig, want de promotieklasse waarin we nu spelen, is heel sterk. Iedereen kan van iedereen winnen.”

GEEN PROMOTIEDRUK Hoewel de druk van het móeten promoveren ontbreekt, wil de selectie dolgraag de stap naar het hoogste hockeyniveau maken. ,,Het is een cliché, maar we bekijken het echt van week tot week. Iedereen heeft er zin in, het voelt goed, dus waarom niet? Als we eerste worden, promoveren we rechtstreeks. Eindigen we op plaats twee of drie, dan spelen we play-offs om promotie. We willen heel graag die eerste plaats pakken, want in de play-offs kan het alle kanten op.”


KIND VAN SCHAERWEIJDE Marree is echt een kind van Schaerweijde. Als hij op de club is, voelt het heel vertrouwd. ,,Het is heel gezellig, maar we willen ook zo goed mogelijk presteren. Het is geen uitspraak die ik zelf heb bedacht, maar Schaerweijde is een familieclub met ambitie. Ik hou er zelf ook wel van om als team een doel te hebben”, zegt de aanvoerder. ,,Het kan niet altijd lang leve de lol zijn. We willen ook iets bereiken. De winnaarsmentaliteit zit me in de genen. Een spelletje voor de lol doen kan ik niet.” Dan lachend: ,,Als we thuis mens-erger-je-niet spelen, vliegt het bord door de kamer als ik verlies.”

GOEDE RANDVOORWAARDEN Om de sportieve ambities te realiseren, zijn de randvoorwaarden bij Schaerweijde goed geregeld voor de selectie. Naast een financiële vergoeding verzorgt de club rond de trainingen een maaltijd, kunnen spelers gebruikmaken van een auto en is er een fysiotherapeut beschikbaar om de pijntjes weg te masseren. De mix tussen ervaring en jong talent moet daar binnen de lijn gevolg aan geven. Toch weet Marree dat Schaerweijde stappen moeten maken, mocht de ploeg promoveren. ,,Op bepaalde posities moeten wij iets volwassener worden. Spelen in de promotieklasse of hoofdklasse is een wereld van verschil. Het tempo ligt hoger, fysiek wordt er veel meer gevraagd. Je speelt tegen profs die fulltime bezig zijn met hockey. Dat wordt een uitdaging.”

HOCKEYTOP Als het aan Marree ligt, bestormt hij het liefst met Schaerweijde de hockeytop. Eerder kreeg hij al kansen om de stap te maken naar de hoofdklasse, maar dan moet het gevoel wel goed zijn. ,,Ik verruil Schaerweijde niet zomaar voor een andere club. Het is mijn droom om met Schaerweijde de hoofdklasse te bereiken. Mochten we het niet redden, dan ga ik er wel over nadenken. Op de positie waar we nu staan, is het seizoen alleen geslaagd als we promoveren. We staan er goed voor. Als team moeten we het nu afmaken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie